ÉletmódJúniusMagazin cikkek

A fényérzékeny bőr

Nagy sajtóvisszhangot keltett 2001-ben Helmut Kohl feleségének öngyilkossága. A fényérzékenység mértéke nagyon súlyos volt nála, és súlyos depresszió is kialakult, annyira, hogy az asszony ezt már nem tudta elviselni. A szörnyű eset ráirányította a közfigyelmet erre a betegségre. A fotoszenzibilitás a fény hatására kialakuló, szokásostól eltérő bőrreakciókat jelenti. Nemcsak a napfény, hanem a mesterséges ultraibolya sugárzás – szolárium, sőt a szúnyogriasztó kerti lámpák fénye – nyomán is kialakulhat. A reakciók megjelenhetnek fehér és sötétebb bőrű személyeknél egyaránt, de a kimondottan fehér bőrűek hajlamosabbak rá.

A túlzott napozás ártalmait ismerjük: bőrpír, leégés, felhólyagosodott bőr, napszúrás stb. Előfordul azonban, hogy néhány perces behatás is heves reakciót vált ki. A bőr viszket, ég, csalánkiütéshez hasonló foltok látszanak, ezt követi a hólyagosodás, majd bőrhámlás, aztán a bőrvastagodás. A tünetek megjelenhetnek a fül mögött, nem véd a hosszú ujjú ing sem. A bőr korán öregszik, érkárosodás, akár bőrrák is könnyebben kialakulhat.

Vannak olyan vegyi anyagok, kozmetikumok, gyógyszerek, de a természetben előforduló vegyületek is, amelyek alkalmazása, illetve az ezekkel való érintkezés kiválthatja, fokozhatja az érzékenységet. A gyógyszerek közül egyes antibiotikumok, vizelethajtók, egyes hormontartalmú gyógyszerek is okozhatnak ilyen jellegű bajt.

Vigyázni kell a bergamottot, mentolt vagy citromot, kátrányt tartalmazó szerekkel. Van néhány betegség, amely minden egyéb külső hatás nélkül is együtt járhat kóros fényérzékenységgel. Ilyen például a lupusz (SLE), ami az inak, kötőszövetek, egyes szervek időszakos gyulladásával jár, a nap hatására hólyagok borítják a beteg testét. A bőr sokféleképpen reagálhat a daganatellenes kezelésre, szárazság, hámlás, és kialakulhat kóros fényérzékenység is. Az esetek egy részében ez a fényérzékenység a kezelés után megszűnik, de az ellenkezője is megtörténhet.

Csecsemőknél vagy kisgyermekkorban a fényérzékenység nemcsak a bőrt érintheti, de lehet a szem fejlődésének időszaki tünete is, ami az alatt az időszak alatt jelentkezik, mikor a szemet védő pigmentek kialakulása még folyamatban van. Ilyenkor erős napfény hatására könnyezést észlelünk. Ha rendszeresen, a megfelelő faktorszámú, hipoallergén naptej használata ellenére is kialakulnak a piros kiütések, mindenképp bőrgyógyászhoz szükséges fordulni. A naptej megválasztásánál fő szempont, hogy ne tartalmazzon allergizáló összetevőket.

Ne felejtsük el, hogy nemcsak vízparton ér bennünket napsugárzás, hanem egész nap, ha kimegyünk a szabadba, akár sétálunk, vagy gyermekünk játszik a téren, fokozott bőrvédelemről mindig gondoskodjunk. Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni, az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 %-a átjut a felhőkön. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, jégről, vízről. Előfordulhatnak keresztreakciók is: egy adott hatóanyaggal szembeni fényérzékenység más olyan szerrel szemben is érzékennyé teheti a beteget, ami korábban nem váltott ki reakciót nála. Közeleg a nyár, az erős napsütés, gondoljunk erre a betegségre, és védekezzünk ellene a lehetőségekhez mérten.

Dr. Nardai Ilona

NÉZŐPONT – Gondolatok az egészségről – Dr. Nardai Ilona műsora (kéthetente keddenként 9:50-kor és 22:50-kor; június 14., 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük