AugusztusJeles napMagazin cikkek

Jézus színeváltozása

Minden év nagyböjtjében, a 2. vasárnapon a színeváltozás eseményét olvassuk. Augusztus 6-án külön ünnep is van erről az eseményről. Mindhárom szinoptikus evangélista leírja a történetet, hasonló összefüggésben. Jézus megjövendöli szenvedését, ezt követi a színeváltozás eseménye. Érdemes időt szánni arra, hogy a három beszámoló apró különbözőségeit megnézzük.

Nagysápon, a templom szentélyében szép képi ábrázolás található, Kákonyi Asztrik ferences alkotása. Ennek az az érdekessége, hogy a művész már nem tudta befejezni, egyes részeinek csak a kontúrja van meg. Jézus feltárja teljes valóját a kiválasztott tanítványoknak. Megerősíti őket a szenvedése előtt. Ha nem is ilyen módon, de nekem is fel akarja tárni önmagát. Emlékezzek vissza azokra a pillanatokra, amikor olyan jó volt Jézus közelében lenni! Persze nekem is le kell jönnöm a hegyről. Nem tudok folyamatosan ebben a kézzelfogható jelenlétben élni. Mégis találhatok alkalmat, hogy valamit felidézzek belőle. Egy szentmise, egy szentségimádás, egy csendes ima, a természet szépsége megerősítheti bennem Isten közelségét.

Nagysápon befejezetlen maradt a festmény. A magam élete sincs befejezve. Lehetnek részek, amit még szépíteni kell. Más részeken javíthatok még valamit. Persze vannak már kész területek is. Ha jó az alap, amire készül éltem festménye, ha tudom, hogy mit szeretne Isten kirajzolni életemből, akkor egyszerűbb a munka. Ha folyamatosan készítem életem festményét, akkor bízhatok abban, hogy Isten majd befejezi azt az ő országában.


Fülöp Ákos atya

(Borítókép: Urunk színeváltozása (Szent Katalin-kolostor, Sínai-hegy))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük