ÁprilisMagazin cikkekÜnnep

Feltámadás

Áldunk Téged, Krisztus, mert Te szent kereszted által megváltottad a világot!

A mai embernek a megváltás szó nem nagyon érthető. Talán még a váltságdíj közelebb hozza az értelmünket ehhez a teológiai igazsághoz. Gyakorta mondják az emberek annyi időmbe, fáradságomba került ez a munka! Vagy ha valaki nem vigyázott magára és hirtelen meghalt, akkor summásan megállapítják, életével fizetett érte. A latin redimere – visszavásárolni, kiváltani szóból eredő kifejezés a redemtio vagyis a megváltás. A keresztény teológiának egy összefoglaló gondolata, amely arra szolgál, hogy kifejezze azt az üdvösségbeli nagy eseményt, amelyet Jézus halálával, feltámadásával adott ajándékként az embereknek: az üdvösséget. De jelenti azt is, hogy az embert megmentik, megszabadítják bajából, mint ahogy a zsidókat kiszabadították az egyiptomi szolgaságból, vagy a középkor folyamán a trinitárius szerzetesek kiváltották a keresztényeket a rabszolgaságból.

Jézus Krisztus halálával és föltámadásával váltotta ki az emberiséget, a bűnnek és a halálnak a fogságából. Jézus halála által kiengesztelődünk Istennel.

A kifejezés nem azt érzékelteti, hogy Isten engesztelődik ki, tehát nem a haragos Istennek kellett kibékülnie velünk, hanem a gonosz embernek kellett kibékülnie Istennel ahhoz, hogy a szövetség ismét helyreálljon. A mai időkben sokan elveszítették az élő Istenbe vetett hitüket, kihalt belőlük a bűnbánat is, mert nincs egy olyan fórum, ahol az ember bűnbocsánatra találna. Márpedig a bűnöket, főként visszamenő hatállyal, csak Isten tudja megbocsátani. Ha nincs bűnbocsánat, tagadni kell azt, hogy bűnösök vagyunk, tagadni kell a bűnnek a súlyát, vagy ha ezek gyötrésétől nem tudunk megszabadulni, akkor még végzetes cselekedetekre is késztet bennünket a mardosó lelkiismeret. Az evangéliumnak rövid foglalata az, hogy van bűnbocsánat és van üdvösség. Minden nagyböjti idő bűnbánatra hív bennünket és Jézus Krisztustól, a Megfeszítettől való bocsánatkérésre. Az egyház az Anyaszentegyház öt parancsolata közé mindig belefűzte a húsvéti időben való gyónást, áldozást. Itt az alkalmas idő, éljünk a bűnbánat szentségével, és áldjuk Jézus Krisztust, aki szent keresztje által megváltotta a világot!

Bábel Balázs érsek

(Címlap kép: Magyar Kurír)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük