DecemberFerenc pápaMagazin cikkek

Ferenc pápa a Karácsonyról

„Karácsony éjszakáján pedig megérkezik a legnagyobb meglepetés: a Magasságos egy kisded. Az isteni Szó egy csecsemő (infante), melynek szó szerinti jelentése: »szólni nem tudó«. Tehát az isteni Szó »szólni nem tudóvá« válik. A Megváltó fogadására pedig nem az akkori kor és hely vezetői, nem is a nagykövetek érkeznek, hanem az egyszerű pásztorok, akiket éjszakai munkájukban meglepnek az angyalok, s azon nyomban futásnak erednek. Ki számított erre?

A karácsony nem más, mint Isten váratlanságának ünneplése, jobban mondva egy váratlan Isten ünneplése, aki feje tetejére állítja logikáinkat és várakozásainkat.

Karácsonyozni tehát azt jelenti, hogy befogadjuk a földön a Menny meglepetéseit. Nem élhetünk »földhözragadtan «, amikor a Menny a világba hozta meglepetéseit! A karácsony új korszakot nyit, amelyben az életet nem tervezzük, hanem odaajándékozzuk; amelyben többé nem önmagunkért, a saját kedvünk szerint élünk, hanem Istenért és Istenben, mert Jézus születése óta Isten a »velünk lévő Isten«, aki együtt él és együtt jár velünk. A karácsony megélése azt jelenti: engedjük, hogy felrázzon bennünket a karácsony meglepő újdonsága. Jézus születése nem kandallómeleget kínál, hanem isteni borzongást, mely felrázza a történelmet.

A karácsony az, amikor az alázat elégtételt vesz a pökhendiségen, az egyszerűség a gazdagságon, a csend a lármán, az imádság az „én időmön”, Isten ideje az én időmön.

Karácsonyozni azt jelenti, hogy úgy cselekszünk, mint Jézus, aki értünk, rászorulókért jött, vagyis leszállunk a rászorulók felé. Karácsonyozni azt jelenti, hogy úgy cselekszünk, mint Mária: tanulékonyan bízunk Istenben anélkül, hogy tudnánk, mit fog tenni. Karácsonyozni azt jelenti, hogy úgy cselekszünk, mint József: felkelünk, hogy megvalósítsuk, amit Isten akar, még ha az nem is a mi terveinket tükrözi. Szent József meglepő módon sosem beszél az evangéliumban: egyetlen szó sem hangzik el József ajkáról az evangéliumban; az Úr a csendben beszél hozzá, az álmában szólítja meg. Akkor vesszük komolyan a karácsonyt, ha jobban szeretjük Isten csendből szőtt szavát, mint a fogyasztói zsibongás hangzavarát. A karácsony akkor lesz számunkra is meglepetés, és nem valami megszokott dolog, ha el tudunk csöndesedni a betlehemi jászol előtt. Megállni csöndben a betlehemi jászol előtt: erre kapunk meghívást karácsonykor. Szánj rá egy kis időt, állj oda csöndben a betlehemi jászol elé, és megérzed, meglátod majd a meglepetést!

Sajnos azonban eltéveszthetjük az ünnepet, ha a Menny újdonságai helyett a szokásos földi dolgokra figyelünk.

Ha a karácsony csak egy szép hagyományos ünnep marad, amikor a középpontban mi vagyunk, és nem ő, akkor elveszített alkalom lesz. Kérlek benneteket, ne tegyük világiassá a karácsonyt! Ne tegyük félre az Ünnepeltet, mint annak idején, amikor „övéi közé jött, de övéi nem fogadtákbe” (Jn 1,11). Az adventi időszak első evangéliumától kezdve az Úr figyelmeztetett bennünket, és arra kért, nehogy elnehezedjék a szívünk »kicsapongásban« és »az élet gondjaiban« (Lk 21,34). Ezekben a napokban futkorászunk, talán többet, mint az év során bármikor. Így azonban épp az ellenkezőjét tesszük annak, amit Jézus szeretne. A napjainkat megtöltő ezeregy teendőt és a felgyorsult világot hibáztatjuk érte. Jézus viszont nem a világot hibáztatta, hanem minket kért, hogy ne engedjünk a sodrásnak, és imádkozva virrasszunk minden pillanatban (vö. Lk 21,36).”

Az oldalt szerkesztette: Hrabóczki József Sándor
Lektorálta: Kovács Lajos SJ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük