DecemberMagazin cikkek

Isteni irgalmasság

Köszöntöm a Mária Rádió Magazin olvasóit! Fogadják szeretettel az „Isteni irgalmasság” című könyvről írt
tájékoztatót. Kiknek ajánlom? Már a gyermekeknek is lehet ajándékozni elsőáldozásra, aztán bérmálkozásra, házasságra készülő fiataloknak, születésnapra, névnapra, munkatársaknak, barátoknak, ismerősöknek. Bővebb ismertetést ad a honlap.

Örömhír mindenkinek

Megjelent az „Isteni irgalmasság” című könyv. Szakértők szerint művészi, keménytáblás külsővel, értékes belső tartalommal, színes képek sokaságával. Szükségesnek tartom a tartalom rövid ismertetését.

1. Ószövetség
Az Ószövetségi szentírás alapján a teremtéstörténet ősszüleink bűnbeesése, az ősevangélium: az asszony ivadéka széttiporja a sátán fejét. Isten kiválaszt egy nagyon egyszerű népet, Ábrahám, Izsák, Jákob népét, leszármazottaikat, akik 400 év alatt nagy néppé fejlődnek Egyiptomban. Feladatuk volt a nagy pogány tengerben tanúságot tenni az egyetlen élő, igaz Istenről, aki a világot teremtette. Az egyiptomi rabságban élő népet Mózes kivezeti az Ígéret Földjéig. Józsue vezetésével elfoglalják az Ígéret Földjét. Itt születnek meg (készülnek) az Ószövetség könyvei.

2. Elérkezett az idők teljessége.
Megszületik a Boldogságos Szűz Máriától, a próféták által jövendölt Messiás, aki Jézus Krisztus, valóságos Isten és valóságos ember. Róla tanúskodik az Újszövetségi Szentírás: életéről, tanításáról, tetteiről, a megváltás nagy művéről, Jézus kereszthaláláról, feltámadásáráról, az egyház alapításáról. Szent János apostol halálával lezárul a Szentlélek vezetésével irányított isteni kinyilatkoztatás.

3. Amit mindenkinek tudnia kell:
Ezután már nincs új kinyilatkoztatás, viszont lehetséges magánkinyilatkoztatás, amely mindenben megegyezik az isteni kinyilatkoztatással. Ezek inkább figyelmeztetnek, buzdítanak, lelkesítenek. Magától az Úr Jézustól három magánkinyilatkoztatást ismertetek:

a) Az 1200-as években maga az Úr Jézus kérte Lüttichi Szent Julianna által, hogy legyen külön ünnepe az Eucharisztiának, Oltáriszentségnek. Az ünnep időpontját is meghatározta, meg is valósult.

b) 400 évvel később, az 1600-as években kérte Jézus Alacoque Szent Margit által Szentséges Szívének az ünnepét. Ez is megtörtént.

c) Ismét, majdnem 400 év múlva, az 1900-as években az isteni irgalmasságnak ismertetését, tiszteletét és ünnepét kérte Jézus, Fausztina nővér által. Ez is megtörtént az utolsó száz évben. 1905-ben megszületett Szent Fausztina nővér. 2005. Szent II. János Pál pápa mennyei születésnapja. Ő karolta fel Jézus kívánságának teljesítését, és ő rendelte el az ünnepet is. Ez a három kinyilatkoztatás a legszorosabban összetartozik és rendkívüli hatással volt az egyház életében. Ez utóbbit, a száz év eseménysorozatát bővebben ismerteti ez a könyv. Az események vezetnek el a krakkói Irgalmasság- bazilika megépítéséhez és a bazilika altemplomában elkészült magyar kápolnához.

d) Beszámolót találunk még arról, hogyan terjedt és terjed hazánkban az irgalmasság tisztelete.

Befejezésül néhány szent életét ismertetjük, akiknek élete rendkívül szép példája annak, mit jelentett egy-egy ember életében az isteni irgalmasság tisztelete. Ne felejtsük el, hogy ami nagyon fontos volt Jézusnak, nagyon nagy feladat volt Fausztina nővérnek és Szent II. János Pál pápának, papi életétől kezdve egészen mennyei születésnapjáig, az legyen nekünk is nagyon fontos. Isten áldja meg az isteni irgalmasság tiszteletének terjesztőit. Nyíregyháza, 2021. október 16-án, Alacoque Szent Margit ünnepén.

Katona István püspök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük