Magazin cikkekMárcius

Húsvéti készülődés

Minden rendes háziasszony előre megtervezi az ünnepi menüt. Mivel idén április első hetére
esik a húsvét, ezért úgy gondoltam, most adok egy-két ötletet erre a reményekkel teli tavaszi
ünnepre. Amikor ezeket a sorokat írom, nem tudom még, fogadhatjuk-e húsvétkor legalább a
nagycsaládot, de talán nincs már messze ez az idő.
Legelőször is gyűjtsünk erőt Világ-Virág pompás teájából! Azok a szerencsések, akiknek a
közelében iható forrásvíz található, merítsék meg a kancsóikat friss vízzel, és készítsék abból.
Hozzávalók: 2 egész csillagánizs,1 rúd fahéj,1 teáskanálnyi szegfűszeg, 1 hüvelykujjnyi
gyömbér. Érdemes ezzel a mennyiséggel kezdeni, a gyömbérnek elég intenzív az íze. De
minél többet reszelünk belőle, annál hatásosabb lesz. Elkészítése: Felteszünk 1/2 liter vizet
forrni. Közben lehámozzuk a gyömbért és belereszeljük a vízbe. Ezután beledobjuk a
csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget. Hagyjuk forrni legalább 15 percig. Miután levettük a
tűzről, hagyjuk az összetevőkkel együtt visszahűlni kb. 60 fokra. Ekkor leszűrjük, és ízlés
szerint belefacsarhatunk egy fél citromot, valamint mézzel ízesíthetjük.
Hogy a hagyományok se maradjanak ki, nagycsütörtökön tégy spenótot vagy sóskát a
tányérba, nagypénteken pedig a lehető legegyszerűbb böjti étket tálald. Aztán jöhetnek az
ünnepi finomságok, így a főtt-füstölt sonka, a töltött tojás és társaik. Ezekhez 3-4 féle salátát
is készíthetünk, ilyenkor húsvét tájékán már mindenki nagyon vágyik rájuk, főleg a zöldebb
változatokra.
Nézzük például a babsalátát, ami nálunk sokszor előfordul, nem csak húsvétkor. Főzzük meg
a szárazbabot sós vízben, mintha bablevest készítenénk. Ha puha, szedjünk ki belőle egy tálba
(a többiből berántva finom leves készülhet). Öntsünk rá a savanyú uborka vagy paprika
levéből, hagyjuk kihűlni, és vágjunk rá vékony szeletekben lilahagymát. Másnap leönthetjük a
levet, és tegyünk rá bőven jó sűrű tejfölt. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, majd borssal,
pirospaprikával szórjuk meg gyengéden a tetejét.
A következő variáció a bajor krumplisaláta. Ezt a salátát úgy kell elkészíteni, hogy a
héjában főtt, karikára vágott, megsózott kiflikrumplit még langyosan leöntöm húslevessel,
majd mustár és olaj keverékével is összekeverem, és hagymát vágok rá. Nem kell neki sokáig
állni, frissen fogyasztható. Tálalás előtt kicsit össze is gyúrom. Garantálom, hogy ízleni fog, a
füstölt sonkához nagyon passzol.
Tojássaláta: ez ilyenkor nagyon kézenfekvő, és pofonegyszerű. Sűrű tartármártást készítünk,
ebbe szeleteljük bele a keménytojást. És már készen is van. Ugyanígy készül a sajtsaláta, csak
annak egy kicsit borsosabb az ára. Ha ilyet készítesz, füstölt sajtot feltétlen tegyél bele.
Wellness-fitness: bár elveim szerint ünnepkor ne fogyókúrázzunk, tiszteletben tartom
azoknak a szokásait, akik vigyáznak az étkezésre. Ezeknek a salátáknak az elkészítésénél
szóba sem jön a tejföl meg a cukor, hanem ízlés szerint citrommal, sóval, esetleg hangyányi
mézzel ízesített salátalével és olívaolajjal öntjük le a friss zöldségeket: retket, rukkolát,
galambbegyet, ilyen-olyan fidres-fodros fejes salátákat, reszelhetsz rá sárgarépát, zellert, és
mindent, amit találsz a piacon. A lustábbak kedvéért saláta-mix-ként lehet kapni keveréket is,
ezzel aztán az ízesítésen kívül egyéb dolog nincsen.

Végezetül süssünk tavaszi szeletet! Ha jól emlékszem, Zebegényből érkezett hozzánk ez a
recept, sajnos mostanság a dió nem a legolcsóbb alapanyag, de mákkal is elkészíthető.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20+28 dkg porcukor, 20 dkg darált dió vagy mák, 10 dkg liszt, fél
sütőpor, 6 tojás. A vajat kikeverjük porcukorral, majd belekeverjük a diót/mákot, a lisztet és a
sütőport, végül a 6 tojás felvert habját. Közepes méretű tepsiben lassú tűznél sütjük, mint
általában a vajas piskótákat. Míg sül, kikeverjük a tojások sárgáját 28 dkg porcukorral, majd
azon forrón a kisült tésztára öntjük. Mire kihűl, addig a teteje is megszilárdul. Karcsú,
hosszúkás szeletekre vágjuk ezt a mutatós, finom, és nagyon egyszerű süteményt.
Boldog ünnepeket és ragyogó tavaszt kívánok mindenkinek! Egyben köszönöm a hozzám
írott leveleket, mindig nagyon örülök a visszajelzéseknek.
Marosi Málna
marosi.malna@mariaradio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük