AktuálisJúliusMagazin cikkek

Máriával együtt igent mondani

Igent mondani arra az életre, amit Istentől kaptunk – nem mindig könynyű feladat, mert adott élethelyzetben, gyengeségeink és nehézségeink közepette kell ezt újra és újra megtennünk. De gondoltunk már arra, hogy Mária ebben segítségünkre lehet?

Máriára leggyakrabban égi édesanyaként és közbenjáróként tekintünk, ami valóban különleges lehetőség. De ennél is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk vele, ha felismerjük, hogy Mária hozzánk hasonló helyzeteket megélt nő is. Sőt, nőiségben, anyaságban, háziasszonyi mivoltában példakép is! Tekinthetünk rá mintaként a hitben, kitartásban, a fájdalmak elviselésében. Ha Máriát nemcsak tiszteljük, hanem példaként állítjuk, lehetőséget kapunk arra, hogy jelenléte átszője a mindennapjainkat, és általa alakuljunk.

A Jézus Szíve Társasága májusban tartott, Igent mondok elnevezésű online női lelkigyakorlatában mi, nők Mária életének főbb eseményein keresztül szemlélhettük saját életünket, ezáltal közelebb kerülhettünk Istenhez és önmagunkhoz. Az elmélkedések, imák és művészeti alkotások segítségével megláthattuk, hogy a Mária-hasonlóság életünk legelejétől bennünk él, és az igent mondás már a fogantatásunkkal elkezdődik.

Mária egyszerű, hétköznapi lányként élte az életét, mielőtt családanya lett – csakúgy, mint mi. Elköteleződött a házasságban, a hivatásban, az életszentségben, ahogyan mi is tettük. Megtörtént vele az, hogy – az angyal látogatásakor – elsőre kételkedett Isten szavában: hányszor megéljük ezt mi is! Ahogyan azt is, hogy az Istentől kapott küldetést elfogadni egyáltalán nem könnyű…

Mária igenje az anyaságra jelentheti a testi és a lelki anyaságot is. Amikor Istennek kell adnunk valamit az életünkből, ami számunkra oly kedves, vagy el kell engednünk a legfontosabbat, és vállalnunk kell a szenvedést. Az életadás, az élet szolgálata, és a szívből megélt élet szintén máriás tulajdonságunk. Lehet, hogy ezért a sok hasonlóságért jó annyira nőnek lenni? Kérjük imáinkban Máriát, legyen velünk mindennapi teendőink közepette, hogy hozzá hasonlóan sugározhassuk otthonainkban a szeretetet és az örömet! Hogy vele együtt mi is igent tudjunk mondani.


Békési Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük