AugusztusMagazin cikkekTanúságtétel

Zarándok-táborok fiataloknak a Balaton-felvidéken és a Bakonyban

Ki is vagyok én? Merre induljak, melyik a helyes út? Kik legyenek a társaim? Hová szeretnék eljutni, mi az én igazi célom? Az út végén ki vár rám? … Kimondva-kimondatlanul ezek a nagy kérdések foglalkoztatnak minden tizenévest. Éppen nekik szeretnénk egyfajta térképet és iránytűt adni, nemcsak az előttük álló akadályok sikeres leküzdéséhez, hanem önmaguk jobb megismeréséhez és a krisztusi közösség erejének felfedezéséhez is.

A Káli-medence és a Magas-Bakony kalandos ösvényein szervezett zarándok-táborokban idén immár negyedik éve indulnak el a Veszprémi Főegyházmegye Ifjúságpasztorációjának munkatársai, hogy a résztvevőkkel együtt találják meg a válaszokat a fenti kérdésekre. A nyári események között szerepel a 12–22 éves korosztálynak szóló több egyhetes tábor, a szülőket és kisgyermekeiket együtt váró ötnapos családi együttlét, valamint alsó tagozatos diákoknak szóló napközis tábor is. A programokat a résztvevők életkorához és igényeihez hangolva állítjuk össze, meghívott előadóinknak köszönhetően pedig nap mint nap újabb szempontok alapján formálódhat a közösség! Állandó támogatónk és lelki vezetőnk Darnai János atya ifjúságpasztorációs referens, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója, több alkalommal volt vendégünk dr. Székely János püspök és Janka Ferenc atya; és szinte mindenhol számíthatunk a helyi katolikus közösségek plébánosának és tagjainak, vagy a közeli szerzetesrendek képviselőinek aktív részvételére is.

Hogyan is zajlik a tábori élet? A Balaton-felvidéken legszebb élményeink közé tartoznak a tábori vagy erdei szabadtéri szentmisék, ahol különös intenzitással lehet megélni Isten mindnyájunkat körülvevő szeretetét és jelenlétét. Bakonybélben a Bencés Apátság esti zenés kompletóriumán való részvétel válhat különleges lelki élménnyé mindenki számára. Ugyanilyen fontosak és emlékezetesek a reggeli és esti közös imák, az együtt-éneklés Pány Bocsánzi Csaba hitoktató-gitáros barátunkkal (aki szinte mindegyik táborban velünk van), és a hálaadás, a rajzokban vagy táblára írt szavakkal kifejezett köszönet a Teremtő Istennek. Esténként közösen vagy kis csoportokban szoktuk megosztani egymással mindazt, amit aznap megéltünk és ajándékba kaptunk – vagy adhattunk társainknak.

A programok állandó elemei természetesen a zarándok-túrák. A résztvevők teherbírásához igazítva tervezzük meg a napi szakaszokat, utunk során legtöbbször egy velünk haladó lelki vezető segít abban, hogy lélekben is „jó úton járjunk”: közös imák, elmélkedések, csend-szakaszok és páros beszélgetések teszik teljessé a zarándoklás óráit. A Balaton-felvidéki tanúhegyekre: a Csobáncra, a Szentgyörgy- hegyre vagy a Tóti-hegyre való felkapaszkodás 30-35 fok melegben valódi kihívás, a csodaszép panoráma pedig igazi isteni ajándék minden alakommal. A Magas-Bakonyban más formájában tapasztalhatjuk meg a teremtett világ szépségét: Bakonybél és környéke, a Kerteskőiszurdok és az Oltár-kő, a Cuha völgye vagy az Ördög-árok zegzugos erdei útvonalainak bejárása során egymást segítve társakra és testvérekre, gondolatainkba mélyedve pedig nyugalomra, békére, Isten csöndjére lelhetünk.

A táborokban mindig sok a szabadidő és az öröm is: a már hagyományos közös ping-pong-forgó, a tábortüzek, sütés-főzés és rengeteg vidámság, beszélgetés, tréfás feladatok vagy éjjeli zseblámpás túra teszik színessé és felejthetetlenné az együttlétet. A káli-medencei táborhelyünkről, a Veszprémi Érsekség káptalantóti pihenőházából minden alkalommal megyünk egy napot strandolni, a Bakonyban pedig egy-egy különleges helyszínen: például a Hubertlaki-tó vagy a Zirci Arborétum felkeresésével tesszük változatossá a programot.

Aki mindezek után kedvet kapott, annak 2022-ben még három eseményre van módja jelentkezni: az augusztus 1–7-ig tartó gyalogos „Zarándok Kaland Táborba” Sümeg és Balatonalmádi között (14–20 éveseknek), az augusztus 8. és 14. között bakonybéli központú „Zarándok Csillag-Táborba” (12–18 éveseknek) és az augusztus 22. és 26. között napközis bakonyi „Hittan-Túra-Táborba” (7–10 éveseknek Veszprém körzetéből).

Társaimmal és a segítő csapattal együtt sok szeretettel készülünk a táborokra! Hívunk és várunk mindenkit, aki formálni szeretné önmagát, aki rá akar találni az ÚTra, aki keresi az IGAZSÁG-ot, akinek célja: az, aki maga az ÉLET. Jelentkezni a Mária Út honlapján vagy a Mária Rádió, illetve a Veszprém Főegyházmegyei Ifjúságpasztoráció Facebook-oldalán is elérhető események űrlapjain lehet, korlátozott létszámban.

Vásárhelyi Dániel szervező, önkéntes
(+36 30 944 8225)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük