JúliusMagazin cikkekMilán atya üzenete

Különbözöm, tehát vagyok?

Ferenc pápa a Hősök terén kijelölte a Mária Rádió számára az éves témát: tanúságtétel. Ennek különleges helyzete és lehetősége, hogy vannak, vagy lehetnének példaképeink, illetve mi magunk is válhatunk azzá, akár anélkül, hogy tisztában lennénk ennek
a felelősségével.

Hogyan működik a példa, különösen a rossz példa? Gyerekkorunkban hallhattuk, hogy „ha a Pista azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor beleugrasz?” És igen, akár ugranánk is… Nem másoljuk a rossz példát, hanem felbátorítanak: ha ő ezt mondta, vagy ezt tette, akkor ehhez képest semmiség, amit én megengedek magamnak…

Az Ószövetségben az szerepel, hogy „bölcs emberektől kérj tanácsot” (Tób 4,18). Ha erre külön figyelmeztetni kell, az azt jelenti, hogy nem mindig a bölcs szavára hallgatunk. Hát akkor kiére? Arra, aki azt mondja, amit hallani szeretnénk, aki megerősít bennünket. Példakép tehát az a személy, akinek a szavát vagy viselkedését akkor is megfontoljuk, ha épp felül kell vizsgálnunk addigi önmagunkat. A bölcsesség kezdete lehet az is, ha mások rossz példája nem jogosít fel engem hasonlóra.

Jézus tanításában visszatérő kifejezés a mester és tanítvány. „Tegyetek tanítványommá minden népet” – mondja mennybemenetele előtt (Mt 28,19). Személyes megszólítás, tanítványság – ebből áll Krisztuskövetése.

Mi helyettesítheti a mestert vagy példaképet? Sokszor egy ideológia, törvény, elmélet. Csakhogy erre tekintve vagy elkeseredek, hogy sehol sem vagyok ehhez képest, vagy ellenkezőleg: megmagyarázom magamnak, hogy bárcsak mindenki olyan eltökélt lenne, mint én. A mester, a tanító vagy példakép viszont egy személy, aki elismeri a teljesítményt, rámutat az önbecsapásra, és bátorít, mutatja a következő lépést.

Mehetünk a környezetünk elvárásai, az aktuális trendek után is. A folytonos megfelelés nemcsak nehéz, hanem céltalan bolyongásba vész, és azért jutalmaz, amiért nem kéne.

Vagy mehetünk a saját fejünk után. „Különbözöm, tehát vagyok” – mondhatnánk. Csakhogy a következetes egyénieskedés szintén erősen beszűkíti a mozgásterünket, és mégsem vezet el a valódi egyéniséghez.

Lukovits Milán atya,
a Mária Rádió műsorigazgatója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük