JúliusMagazin cikkekRecept

Schwäbische Klassiker

Ebben a hónapban kicsit hazabeszélek. Tudjuk, hogy az otthon mindannyiunknak valami különlegeset jelent: itt találunk megnyugvást, és amikor belépünk az ajtón, a megszokott ízekről és illatokról tudjuk: hazataláltunk. Őseim Ulm környékéről jöttek a Dunakanyarba, és mi most Ulm városába érkeztünk kedves rokonunk esküvőjére. Örömmel tértünk be a „Herrenkeller” nevű, klasszikus sváb ételeket kínáló étterembe, ahol gyerekkorunk ételei köszöntek vissza a tányérból.

Így például a Krautschupfnudeln, ami nem más, mint szélesmetélt savanyúkáposztával és füstölt kolbásszal elegyítve. Az étteremben spätzle-vel tálalták, és baconszalonna-kockákkal ízesítették. Tipikusan téli eledel, de mit csináljunk, nem hagyhattuk ki az ételsorból. A spätzle hasonlít a mi nokedlinkhez, csak a liszt-tojás aránya más, és egy krumplinyomóhoz hasonló szerszámmal készítik. Fél kg liszthez 6 tojást vesznek, és tejjel hígítják, sózzák, és lobogó sós vízben hosszabb galuskákat szaggatnak a tésztából. A következő étel igazi kuriózum. Nemcsak azért, mert még csak nem is ettem soha, hanem azért is, mert még nem is hallottam róla. Külön megható az apára ilyetén való emlékezés, máris követendő példára találtunk. A dolgos svábok nem mindig értek rá naponta újat főzni, ez az étel pedig 3-4 napig újra melegíthető.

Magdi édesapja annyira szerette a sárgarépás nudlit, hogy lánya még a halála után is, minden évben október 25-én (a születésnapján) elkészíti az ő tiszteletére. Az étel elkészítése egyszerű, az ismert burgonyás nudli alapanyagait (4 személyre kb. 40 dkg krumpli, liszt, tojás, só) összegyúrjuk, kiszaggatjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben a sárgarépát apróra lereszeljük, kinyomkodjuk (a leve nagyon egészséges ital!), olajban (zsírban) megdinszteljük, és még a tűz fölött ízlés szerint megcukrozzuk. Végül a nudlival összekeverjük. Akkor finom az étel, ha nem sajnáljuk bele a répát!

Jellegzetes sváb étel a maultaschen (pofazacskó) is. Ez meg az olasz raviolihoz hasonlatos, csak jóval nagyobb – mint mondjuk nálunk a jól megtermett barátfüle. Úgy is készül, de a belsejébe fasírtszerű húsos tölteléket tesznek. Leveshez adják betétnek, de különféle szószokkal, reszelt sajttal, kissé átsütve is fogyasztják. A vegetáriánusok sem járnak rosszul vele, hús helyett spenóttal, sajttal, gombával ízesíthetik a tejben áztatott, tojással felturbózott zsemlét.

Ha már esküvő, álljon itt a nálunk tényleg csak különleges alkalmakkor főzött leves, amit nagymamáink hochzeitsuppénak (esküvői leves) neveztek. Elkészítése rém egyszerű: pont úgy készül, mint a paprikás csirke, csak több vízzel öntjük fel, a végén átszűrjük, és tejföllel vagy tejszínnel tálaljuk. Ebbe a levesbe tészta nem való, puha, friss kenyérrel ettük mindig.

Íme kis ízelítő a svábok asztaláról. Sajnos, kezdenek eltűnni ezek az eredeti, egyszerű, olcsó ételek, de azért még akadnak néhányan, akik őrzik a hagyományokat, és időnként előveszik nagyanyáik receptjeit.


Marosi Málna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük