JúniusMagazin cikkekMária Rádió

A Solymár, Hutweide-i imakör működése

A Mária Rádió hallgatását édesanyámnak köszönhetem, aki Tapolcán élt húgomékkal. Amikor kb. negyedévenként hosszabb-rövidebb időszakra eljött hozzánk, kérte, hogy itt hallgathassa a Mária Rádió adását. Solymáron a piliscsabai adót tudtuk fogni, amit azonban nagyon zavart valamelyik szlovákiai adás. 2012 körül a vejemék, akik akkor Bécsben dolgoztak és éltek, vásároltak édesanyámnak egy internetes rádiót, amit azután már Tapolcán folyamatosan tudott hallgatni.

A rádió budapesti frekvenciájának megszűnését követően jelentkeztem futárnak, hogy a helyi címzetteknek kihozzam és szétoszthassuk a Magazint. Ebben a munkában azóta a feleségem, Andrea is segítségemre van, sőt néhány hónapja az egyik Magazin-olvasó is közreműködést vállalt az osztásban. Mivel az elérhetőségem megvolt a Rádiónak, 2016-ban egy üzenetet kaptam Szabó Tamás úrtól, hogy jelentkezhetünk a tihanyi Cursillóra. Az egymást követő férfi és női Cursillóra Andreával együtt jelentkeztünk és részt vettünk azokon. A befejezéskor szokásos közösségi megosztásban azt az ígéretet tettem, hogy Solymáron alakítok egy imakört, illetve megszervezem a Kiáltás-imába történő bekapcsolódást, mivel Solymár is Mária-kegyhely.

Solymáron a Hudweide-i településrész korábban a helybéliek szőlő és gyümölcsös területe volt, melyet az 1970-es évektől hétvégi kiskerteknek parcelláztak ki. Azóta zömét már belterületbe vonták és családiházas-övezetté alakult, döntően betelepültekkel. A templomból már legalább látásból ismertem a környéken lakó katolikusokat, így 2016 decemberében írtam egy meghívót az imakör indításának szándékával, amit több mint 20 házba
bedobtam, vagy személyesen átadtam a jelöltjeimnek. Időközben a Mária Rádiótól megkértem és megkaptam az imakörök javasolt működésének leírását. Feleségemmel együtt tíz fő gyűlt össze 2017 januárjában az első alkalomra, ahol konkrétan összeismerkedett a társaság, és szóba kerültek a tanulási részben megbeszélendő témák is. Havonta jövünk össze valamikor a hét közepén, az egyszerűbb eljutás miatt nálunk, vagy valamelyik imakör- tagnál, mivel az induláskori tagságból mindenki Hutweide-n lakik. A járvány elmúlt évi kitöréséig még nyáron is folyamatosak voltak a találkozásaink, legfeljebb nem vettünk részt valamennyien. Egy-egy alkalommal a korábbi és a jelenlegi plébánosunk is részt vett az imatalálkozónkon.

Az induló létszám életkora 30 évestől 83 évesig terjedt. Azóta ketten elmaradtak, de új tagként öten csatlakoztak. A legutóbbi önkormányzati választáson megválasztott képviselőnknek szívügye a közösségek működése, így örömmel vette tudomásul imakörünk létét, sőt esetenként meg is jelennek feleségével találkozóinkon. A tanulási részt eleinte aktualitások megbeszélésével töltöttük meg, később elkezdtem Antalóczy Lajos atya könyve alapján a Mária-jelenéseket ismertetni. A témában leggyakrabban, mint az imakör vezetője, én vagyok az előadó, de a legutóbbi találkozóinkon az egyik fiatal tagunk ismertette Ferenc pápa Áldott légy kezdetű enciklikáját.

A rózsafüzérre mindig van imaszándék valamelyik résztvevőtől. A közösség egyre jobban működik, az imatalálkozókon túl is összetartunk, segítjük egymást. Aki teheti, részt vesz a Kiáltás-ima felvételén, a szentmisére menet során, vagy a faluba jövet-menet elvisszük egymást kocsival (a templom 2 km-re van Hutweide-től). A férfi tagokat beszerveztem a férfi rózsafüzérbokorba is. Az imakör kötött részét követően agapé során folytatjuk a beszélgetéseket a hallott vagy éppen aktuális egyéb témákban.

Papp János

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük