Magazin cikkekMárciusVilágcsalád

Évfordulók a Mária Rádió világcsaládjában – Március

25 éves a togói Mária Rádió (Március 19.)

Az Afrika nyugati partjánál található Togo hihetetlenül szegény ország. Az egy főre jutó GDP-t tekintve a világ legszegényebb 15 államához tartozik, közel 8 millió fős lakosságának csupán harmada kap elektromos ellátást. Mégis, a Szűzanya hangja ide is elér – immáron 25 éve, 1997. március 19-étől, Szent József ünnepétől kezdve szól a helyi Mária Rádió. Bár az országnak fele törzsi vallású, és csak egyötöde keresztény, a hívők nagy buzgósággal vesznek részt a rádió életében: mintegy 120 önkéntes munkatárs fordul meg a stúdiókban minden egyes héten, a „Togói Mária Rádió Támogatói Szervezet” pedig 230 bejegyzett tagot számlál. A jelenleg 5 frekvencián szóló rádió mindennap élőben közvetít eucharisztiás szentmisét, és nagy szerepet játszik a helyi oktatásban is, hiszen iskolai órák közvetítésének is kialakítottak helyet az adásfolyamukban, mikor a világjárvány miatt a togói oktatási intézmények bezárásra kényszerültek. Élő közösségként is megnyilvánulnak, hiszen az ország szegénysége ellenére a helyi Mária Rádió „családjával” együtt számos alkalommal ők maguk rendeztek adománygyűjtést gyakran étel formájában – a rászorulóknak.

15 éves a dominikai Mária Rádió (Március 19.)

Az idén 15 éves születésnapját ünneplő dominikai Mária Rádió egy üde színfolt a világcsaládban. A karibi szigetvilág mélyen vallásos országában pezsgő élettel működik a helyi rádió: a műsorsugárzáson kívül aktívan részt vesznek zarándoklatokon, és különösen nagy hangsúlyt fektetnek a
fiataloknak szóló rendezvények szervezésére – programjaik között rendszeresen van például iskolai osztályok rádiós látogatása, utcán élő gyerekeket felkaroló adássorozat, ifjúsági evangelizáció és hivatástisztázó napok. A karibi hangulatot tükrözi, hogy minden évben zenés- beöltözős karácsonyi estet rendeznek a helyi rádió közösségével, és humort is belecsempésznek a mindennapjaikba – papi kerekasztal-műsoruk például (Ferenc pápa mondása után) a Bárányszagú pásztorok címet viseli.

További születésnaposok

16 éves az erdélyi Mária Rádió (március 25.)
13 éves a kongói Mária Rádió (március 25.)
7 éves a madagaszkári Mária Rádió (március 25.)

Varga Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük