Magazin cikkekMárciusMária Út

Csendes zarándoklatok a Mária Úton

„A hallgatás olyan erőteljes beszéd, amely felér az élő Isten trónjáig.”

Csabrendek és Tapolca között minden hónap elején különleges zarándoklatra hívunk mindenkit. Szeretnénk lehetőséget biztosítani az elcsendesedésre, hogy legyen idő és erő arra, ami tényleg fontos, amiért elindulunk az úton. Megélhetjük egymás támogató közelségét szavak nélkül is! Tarts Velük! Részletek a Mária Út honlapján és Facebook oldalán találhatók.

Teljesítménytúrák a Mária Úton

A 2022-es évben a Mária út mentén több szervezett teljesítménytúra is megrendezésre kerül. Az események célja, hogy a természetjárókkal is megismertessék a Mária út spirituális és kulturális üzenetét, a zarándok számára pedig közelebb hozzák a sport-értékkel bíró teljesítménytúrák világát. A Mária út által szervezett teljesítménytúrák a Kárpát-medence ismert és kevéssé ismert kegyhelyeit keresik majd fel lelki és testi feltöltődést kínálva a résztvevőknek. A teljesítménytúrák sorozatot képeznek, mely Mária kupa néven kerül megrendezésre.

Az első eseményre 2022. március 12-én kerül sor, mely a Hadifoglyok útján a Budai-hegységben teljesítménytúra lesz. A túra a Budai-hegységben található hadifogoly-kiváltó búcsújáróhely: Makkosmária hagyományait ápolja. Makkosmária az 1700-as évektől ismert Mária-kegyhely és búcsújáróhely, ahol számos csodálatos gyógyulás történt. A kegyhelyet a fogolykiváltó szerzetesek, a Trinitárius rend gondozta. A Trinitárius Rend, „A Fogolykiváltó Szűzanya Szentháromságról nevezett Rendje”, a török harcok idején egész Dél-Európában fogságba esett keresztények kiváltásán fáradozott. A rend története mintegy kilencezer olyan szerzetesről is tud, aki saját magát cseréltette ki egy-egy hadifogolyért.

A virágzó Mária-kegyhely azonban nem sokáig működhetett. II. József császár 1784-ben a fogolykiváltók rendjét is feloszlatta, és a templomot bezáratta. Később a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére alapított Szervita Rend papjai kezdtek újra szentmisét mondani a kegyhelyen. A második világháború alatt és után mind többen jöttek ide hadifogoly hozzátartozóikért imádkozni. Meghonosodott a Fogolykiváltó Boldogasszony tisztelete.

A ma embere számára is fontos lehet egy olyan nap, amikor ránézhet saját nehézségeire. Azokra a problémákra, amelyek megkötnek, rabbá tesznek minket. Gondolhatunk itt nem csak káros szenvedélyekre, de olyan egészségtelen kapcsolatokra is, amelyek ellehetetlenítik az élet teljességének megélését. A teljesítménytúra útvonalai olyan természeti és történelmi látnivalókat érintenek, mint a Normafa, János-hegy, Szent-Anna kápolna és a makkosmáriai Fogolykiváltó Boldogasszony búcsújáróhelye. A túra két útvonalon, végig jelzett utakon fog megvalósulni. A teljesítménytúrák Normafáról indulnak, a rövidebb táv 12 kilométer, a hosszabb táv közel 40 kilométer lesz.

A teljesítménytúrák a népszerű televízió-műsor, a Hazajáró kötelékében alapított Hazajáró Honismereti és Turistaegylet társ szervezésében kerülnek megrendezésre. A teljesítménytúrákról részletes további információk a Mária Út honlapján és Facebook oldalán érhetők el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük