Gondolatok az egészségrőlJanuárMagazin cikkek

A hidegrázás

A hidegrázás a szervezet fokozott hőtermeléssel, izomrángással, esetleg vérnyomásemelkedéssel járó védekezési reakciója. Jelentkezhet lázas állapot kialakulása előtt, de előfordul hidegben is, amikor a lehűlés ellen próbál a szervezet védekezni. A megnövekedett izommunkával járó hidegrázásnál a bőr erei összehúzódnak, ezáltal csökken a hőleadás. Ennek hatására a testhőmérséklet akár 3-4 fokkal is emelkedhet.

Ha a hidegrázás betegség tünete, akkor általában különböző fertőzésekhez, gyulladásos folyamatokhoz kapcsolódik. Súlyos hidegrázás általában az olyan magas lázzal járó betegségeknél fordul elő, amelyeknél a testhőmérséklet legalább napi 1 Celsius-fokos ingadozást mutat. Tehát pl. lemegy 37 fok alá, aztán fölmegy 38 fok fölé. Azoknál a betegségeknél nem jelentkezik hidegrázás, amelyek tartósan egyformán magas lázzal járnak. Időseknél kevésbé jelentkezik, a kisbabáknál is ritka, inkább csak szájlilulás.

A hidegrázás egy tünet, mely leginkább amiatt alakul ki, mert a véráramot olyan baktériumok vagy endotoxinok árasztják el, amelyek a hőközpontot ingerlik.

Ha a kiváltó ok maga a baktérium, pontosabban annak a véráramban történő felszaporodása, akkor toxémiáról beszélhetünk. Ha a kiváltó ok endotoxin, akkor a panaszt nem maga a baktérium, hanem a belőle kiszabaduló méreganyag véráramban történő felszaporodása eredményezi. Hidegrázást okozhatnak vírusfertőzések is (enterovírus, adenovírus, influenzavírus), mivel a hőszabályozó rendszert ezek is befolyásolhatják. A malária betegségnél, amelynél a kórokozó protozoon, ugyancsak hidegrázást okoz. Vezethet hidegrázáshoz a szervezet nagyobb vérzés vagy sokkos állapot miatt beinduló vészreakciója is. Ilyenkor az érpálya hirtelen kitágul, ez a keringő vérmennyiség és az érpálya térfogata közötti különbséget eredményez, hirtelen vérnyomásesést, majd emelkedést okoz. Olyan állapotok is léteznek, amelyek nem fertőzés miatt alakulnak ki, ezek krónikus, többnyire súlyos megbetegedések: tumoros betegségek, leukémia, limfóma, autoimmun betegségek stb. Láz bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is előfordul, túladagolás esetén, több gyógyszer együttes szedése esetén, amikor kontraindikáció lép fel, sőt napszúrás is járhat hidegrázással.

Van olyan súlyos állapot, amikor a beteg nem tudja uralni a mozgását, a vázizomzat is rángani kezd, és ez lehet olyan erős is, hogy csont törhet. Néhány percig tart általában, és érdemes keresni az okát, amennyiben sűrűn ismétlődik.

A megoldás természetesen a háttérben álló betegség kezelése, de kezdődő láz esetén enyhíthető ez a kellemetlen tünet, pl. meleg pokrócba burkolással, ill. napszúrás esetén hűtés, langyosvizes-fürdő, vizes törülközés, és minden esetben a víz- és elektrolitháztartás egyensúlyban tartása.

Dr. Nardai Ilona

GONDOLATOK AZ EGÉSZSÉGRŐL – Dr. Nardai Ilona műsora
Időpontja: kéthetente kedden 9:50 és 22:50, a Nézőpont műsor keretében (Január 11. és 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük