DecemberMagazin cikkekMária Út

Mit is kaptunk 2021-ben? Összegzés és hálaadás

Az év vége közeledtével nézzünk rá az év eseményeire: mi volt jó, és mi volt rossz, mi a megőrzendő, továbbfejlesztendő, és mi az, ami nem úgy sikerült, ahogy azt terveztük, és talán a “sikertelenséggel” Isten tanítani akar nekünk valamit. Ha mást nem, hát az elengedést…

Mit is kaptunk 2021-ben? Kaptunk egy járványhelyzetet, ami megtanított minket arra, hogy ne csak a veszteséget, valaminek a hiányát nézzük, de megtanuljuk értékelni a lehetőségeket. A lehetőséget és az időt. Lehetőséget két új nemzetközi program megvalósítására: az egyik, hogy a Mária Út Európai Kulturális Úttá válhat, ami segítséget jelenthet abban, hogy a Máriás búcsújárás hagyománya elnyerheti méltó helyét az európai közös kulturális tudatban. Amennyiben sikerrel zárul a minősítés, a Mária Út és az általa képviselt Máriás kultusz sok emberhez fog majd eljutni, és reményeink szerint sok ember szívét és lábát fogja elindítani a hitünkhöz vezető úton. A munka megkezdődött, és nagy öröm felfedezni az út – eddig számunkra is rejtett – szépségeit, titkait, kulturális kincseit.

A másik program a rurAllure, melyben a legnagyobb európai zarándokutak és egyetemek fogtak össze, hogy együttműködésük révén kölcsönösen támogassák egymást a zarándoklás ügyének népszerűsítésében. Ez az összefogás a fiatal zarándokokat segíti egy új applikációval, lehetőség az úttal érintett kegyhelyeknek, a természeti és kulturális értékek képviselőinek és szolgáltatóknak a nemzetközi bemutatkozásra, lehetőség az együtt gondolkodásra és közös fejlődésre. Az applikáció első verziója elkészült, örömmel várjuk a hasznos észrevételeket a továbbfejlesztésre.

Lehetőséget kaptunk 2021-ben a Mária Út önkéntes hálózatának spirituális újraalapozására, a “máriásság” definiálására, a szolgálat megerősítésére képzések, lelki programok, online és személyes találkozók, beszélgetések eszközével.

Hála és köszönet van bennünk, hogy a Mária Utat ennyien hordozzák szívükben, és ennyien tesznek érte. Lehetőséget és időt kaptunk a felkészülésre. Felkészülésre, hogy újraindítsuk a zarándokéletet, hogy előkészítsük, újragondoljuk az évek óta – már rutinként – szervezett zarándokeseményeket, és hogy egy világesemény távlatokat nyisson új zarándokesemények előtt. Zarándoklatok voltak a Mária Út sok helyén a búcsújárás, vagy a Mária Út által teremtett hagyományok szerint. A találkozás élménye határozta meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot is, amely újdonságként augusztus 14-én és 15-én, tehát két napon keresztül zajlott.

Tizennégy Máriás kegyhelyről és Budapesten belül is indultak zarándokok a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

Hatalmas és életformáló élmény volt ezeknek apró része lenni. Jövőre az államalapítás ünnepére tervezzük ezeket a zarándoklatokat. Lehetőséget és időt kaptunk a Mária Út infrastruktúrájának megerősítésére, útvonal-felújításokra, a térkép és a honlap pontosítására, közösségi kommunikációs eszközök megerősítésére. Fontos volt ezeket is újragondolni. Sok-sok lehetőséget kaptunk még, de most csak a köszönetnek van itt az ideje. Köszönet a szeretetért, köszönet a szépért és jóért, köszönet a nehézségért, a problémákért. „Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6). Próbálunk eszerint cselekedni tovább…

És a jövő…ami nem is oly távoli… Az évet mivel mással is lehetne zárni, mint egy szép zarándoklattal. Közösségben együtt gondolkodni az élet nagy kérdéseiről; imádkozni és persze gyalogolni. Mária közbenjárását kérni a továbblépéshez 3 Szentkút mentén. Bodajk, Csatka, Jásd szépségei lesznek megerősítői a zarándokokban zajló belső folyamatoknak. Várunk mindenkit sok szeretettel! Erről és további zarándoklatokról részletek a Mária Út honlapján és Facebook oldalán találhatóak. Kívánunk mindenkinek áldott, békés ünnepeket, és szeretetben, kegyelemben gazdag új esztendőt. Lépj Te is 2022-ben a Test és Lélek Útjára, a Mária Útra!

Zarándokvlog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük