Magazin cikkekMájus

Munkás Szent József ünnepe Etesen

Etes község tíz kilométerre fekszik Salgótarjántól, Nógrád megyében. Mindig dolgos nép lakta. Bányászok és földművesek. Temploma közel 280 éve épült Szent József tiszteletére, akiben a kétkezi munkások példaképet láttak mindig is. A régi oltárképünket, amit láthatnak az újságban a kedves olvasók, egy bányász és egy földműves család vette körül. Sajnos ezt a képet a 70-es években átfestették, mivel a régi oltár kikerült a templomból. Az idő azt hozta, hogy megszűnt a bányászat és ma már csak néhány földműves és gazdálkodó van a faluban. A templom ma Munkás Szent Józsefet ünnepli, akinek szobrát egy fóti művész, Németh Kálmán, faragta meg 1966-ban. Az ő szobra vonzza az ember tekintetét, ami elöl, a szentély sarkán áll.

Hogyan ünnepeljük itt Etesen Szent József ünnepét az idén? Mindenekelőtt imádsággal szeretnénk megünnepelni ezt az évet. Minden szentmisén elmondjuk a Szent József imát. Márciustól pedig minden szerdán ünnepi szentmisét tartunk kilenceddel, Szent József tiszteletére, május 1-ig, Munkás Szent József ünnepéig, templomunk búcsúnapjáig. Szerda Szent József napja ugyanis a katolikus egyházban. A kilencedre meghívtam a szolgálatom körébe tartozó egyházközségek híveit is, amiből közösen sajnos csak az elsőt és az utolsó kettőt tudtuk a járványhelyzet miatt megtartani. Molinót is készítettünk, amelyen jól látható helyre van kitéve és az ünnepet hirdeti, és amelyen templomunk egykori Szent József oltárképe és Munkás Szent József szobra is látható, valamint templomunk építési és bővítési évei.

Szeretnénk közösen megünnepelni a búcsút is, ha addigra a helyzet megengedi. Minden évben a hat egyházközség valamint a meghívott vendégeink, együtt töltik május első napját, igazi majálist tartunk, főzőversennyel. Az idén sajnos a járvány következtében ez megint másképp alakul, mint ahogy terveztük. Ünnepi szentmise mindenképpen lesz, és vendéglátást is szeretnénk nyújtani azoknak, akik eljönnek. A minden évben szokásos főzőverseny viszont elmarad, de arra gondoltam, hogy nyáron megtartjuk, ha végre véget ér a pandémia, mintegy közösséget összekovácsoló eseményt, hálaadó szentmisével kezdve a napot.

A Szent József év kapcsán azon elmélkedtem, hogy ő milyen mély lelkületű ember volt, mélyen Istenben bízó, ráhagyatkozó. Az én védőszentem is Szent József, és milyen kevésszer gondolkodtam el életemben az ő útjáról, életéről; milyen ritkán kértem segítségét, pedig nap mint nap kérhettem volna. A Szent József év arra döbbentett rá, hogy komolyan vegyem az ő tanúságtételét az életemben és kérjem az ő közbenjáró imáját.

Elgondolkodtam azon is, hogy férfiaink mennyire eltávolodtak a Jóistentől, mintha a hit szégyellnivaló dolog lenne, amolyan nőknek való valami. Pedig mennyi férfi szent van és mennyi szent munkás férfi mutat nekünk példát a hitre!

Maga Szent József is kétkezi munkásember volt, mesterember, de a munkája nem a mindene volt, hanem előbbre járt az istenhite, majd a családja és a harmadik helyen következett a munkája. Ma úgy néz ki, hogy a munka megelőzi a családot, a hitet és minden mást is. Ez vezet ahhoz a katasztrófához, hogy a családok tönkremennek, a közösségek felbomlanak, a társadalom széthullik. A zsidó zsinagógai szokás az: ha nincs tíz imádkozó férfi , akkor nem lehet istentiszteletet tartani. Szerencsére nálunk nem ez a szokás, mert már rég nagyon sok templomot örökre bezárhatnánk!

Úgy gondolom tehát, hogyha jövőt építünk, akkor szükségünk van vallásos, hitvalló férfi akra, apákra.

Ha legalább azok a férfi ak és velük a családjuk, akik járnak templomba, naponta elmondanának egy tized rózsafüzért, és kérnék a Szent Család közbenjárását, akkor csodák történnének közösségeinkben. Gondolkodjunk el ezen! Szent József ünnepén nyitotta meg a pápa a Családok Évét! Nem véletlenül tette, mert szent József nem magányos férfi volt, hanem a Szent Család feje! És mint vezető, elöl járt nemcsak a munkában, hanem a hitben és istenszeretetben is. Ezért fontos, hogy a férfiak imádkozó emberekké váljanak! Kívánom, hogy a Szent József évben újuljanak meg családjaink a Jóistenbe vetett bizalomban, hitben és az őszinte istenszeretetben!

Kapás Attila atya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük