Magazin cikkekMájus

Mindenszentek litániája

A Mindenszentek litániáját is jó ismernünk, és hasznos gyakran imádkoznunk. Nem minden nap, de havonta legalább egyszer, imádkozzuk el a Szentek litániájának „A” változatát, a következő hónapban pedig a „B” változatot!

A Mindenszentek litániáját az interneten és az imakönyvekben – pl. „Szent vagy Uram”, „Hozsanna” stb. – megtalálhatjuk. Sokszor kérdezik, hogy hányan vannak a szentek. Arra gondolunk, amit a Jelenések könyvében olvashatunk. Szent János apostolnak látomása van, megnyílik az ég, és látja a szenteket. „… akkora sereget láttam, hogy meg sem lehetett számolni. Minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből álltak a trón és a Bárány lőtt, fehér ruhába öltözve, kezükben pálmaág. Nagy szóval kiáltották és mondták: „Üdv Istenünknek, aki a trónon ül és a Báránynak!” (Szent István Társulati Biblia Jelenések könyve 7. fejezet 9,10)

Mondhatjuk, hogy Jézus Krisztus nem hiába jött el a Földre, nem hiába vállalta a szenvedést, a kereszthalált, hogy elkerüljük a kárhozatot, és a mennyországba jussunk. Mindenki szent, aki már a mennyországban van. Ezek között lehetnek szüleink, testvéreink, rokonaink, barátaink, ismerőseink. A litánia csoportonként sorolja fel a szenteket.

A Szentháromság említésével kezdjük a litániát. Következnek a szentek: első helyen a boldogságos Szűz Mária. Őt követik az angyalok: Szent Mihály főangyal, Szent Gábor főangyal, Szent Rafael főangyal, az őrangyalok és minden angyali seregek. Azután jönnek az apostolok. Szent Péter, Szent András, Szent Jakab, Szent János és így tovább, mindannyian az apostolok. Tizenketten voltak, a tizenharmadik, Szent Pál apostol. Aztán jönnek a vértanúk. Sok vértanú volt, de a mostani században is mérhetetlenül sok helyett nagy a vértanúk száma. Olyan hihetetlen, de valóság, hogy a kereszténységet nagyon üldözik az egész világon. A vértanúk, ha hitükért halnak meg, akkor mennek egyenesen a mennyországba. Őket követik a pápák, püspökök, papok, lelkipásztorok, akik a lelkek vezetésére és szolgálatára szentelték életüket. Ezután következnek a férfi és női szerzetesek, szent szüzek, szent férfi ak, szent asszonyok. Sok szent gyermek is van. Azután következnek azok, akiket összefoglalóan így mondunk: mindannyian szentek, tehát akik nincsenek szentté, boldoggá avatva, de már a mennyországban vannak. Megállhatunk egy-egy szentnél, akit ismerünk. Elgondolkodhatunk az életén. Hogyan élt, mit tanulhatunk tőle?

Istennek a szava: „Szentek legyetek, mert én a ti Istenetek szent vagyok.” Szentek legyenek a gondolataink, szavaink, cselekedeteink, és így Istennek tetsző legyen egész életünk! Így kerülhetünk mi is a szentek közé. Hangsúlyozzuk: a szenteket nem imádjuk, hanem tiszteljük és példaképnek tekintjük őket. Csak Istent imádjuk. Isten kegyelme, és a szentek közbenjárása segítsenek mindanynyiunkat! Amen

Katona István
püspök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük