Magazin cikkekMájusMária Rádió

Az új frekvenciákról

Az utóbbi két évben a Mária Rádió összesen hat frekvenciapályázaton tudott sugárzási jogot nyerni. Törökbálinton, Gödön és Keszthelyen már megszólaltak műsoraink, és készülünk Kaposvár (FM 93,1 MHz), Nyíregyháza (FM 106,8 MHz), valamint Zalaegerszeg (FM 104,4 MHz) elindítására is. Boros Zoltánnal, a Mária Rádió koordinátorával beszélgettünk.

Machalik Kriszti: Kikből áll a csapat, akik a pályázatokat összerakják?

Boros Zoltán: A frekvenciapályázatokat a Mária Rádiónál mi magunk készítjük, a koordinációs csapat, ahol Takács Szandra és én vagyunk a rádió alkalmazottai, emellett pedig külső segítséget is kapunk. A pénzügyi tervet, a műszaki tervet és a jogi részt is egy-egy alvállalkozónk készíti, akik már sok éve segítenek bennünket. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hiszen amellett, hogy szakmailag minőségi munkát végeznek, többen önkéntesen, vagy nagy kedvezménnyel vállalják a feladatot. Még így is komoly anyagi terhet jelent a folyamat, hiszen van egy pályázati díj is, összességében a legjobb esetben is félmillió forint csak maga a pályázat, és minél nagyobb a megnyerhető frekvencia, minél jobbak a feltételek, ez az összeg annál nagyobb.

Hogy kell elképzelni egy ilyen frekvenciapályázatot?

Maga a pályázat egy 300-400 oldalas dokumentum, ebből kifolyólag sok hibázási lehetőség van benne, ami miatt akár ki is zárhatnak minket a folyamatból, így nagyon komoly odafi gyelést igényel ezeknek az elkészítése. Évente 6-8 frekvenciapályázaton indulunk, tulajdonképpen az összesen, ami beleillik a profi lunkba és jogilag is lehetőségünk van megnyerni. Az utóbbi években tényleg minden alkalmat megragadtunk, hogy új sugárzási lehetőséghez jussunk, és jó úton is járunk, hiszen nem volt olyan pályázatunk, amit kizártak volna valamilyen tartalmi vagy formai hiba miatt. Olyasmi persze előfordult, hogy a több pályázó közül nem minket hoztak ki győztesnek, de ez sajnos benne van a pakliban.

Ha egyáltalán nem biztos, hogy megnyerünk egy adott frekvenciát, miért érdemes mégis mindig nekifutni, és elkészíteni a többszáz oldalas pályázatot? Honnan merítitek az erőt?

Szinte minden nap érkezik egy telefon vagy egy e-mail hozzánk, hogy adott településen miért nem szól még a Mária Rádió. Érezzük, hogy mennyire fontos ez az embereknek, és a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk is ezeknek a kéréseknek eleget tenni. Azt mondhatjuk, hogy a rádió egy közvetítő az éterben, ami segítséget ad, hogy az emberekhez eljusson a Jóisten üzenete. Ha évente akár csak egyetlen ember akad, aki a műsorok hatására megtér, jobb munkatárs, jobb szülő vagy házastárs lesz, esetleg jobban odafigyel a környezetében élő emberekre, a családjára, és elkezdi megkeresni, hogy mi is igazán az élete értelme, akkor már elértük a célunkat és megérte a munka. Szerencsére évente nem csak egy ilyen történetről hallunk.

Mit tudnak tenni a magazin olvasói az új frekvenciákkal kapcsolatban?

Az imádságnak óriási ereje van. A szombathelyi és a keszthelyi pályázaton is úgy indultunk, hogy igazából nem mi voltunk az esélyesek. Zalaegerszegen a kezdetek óta vannak önkénteseink, akik 15 éve imádkoznak, hogy legyen lehetőségünk frekvenciát nyerni. A legtöbb tehát, amit tehetnek, hogy hordozzanak minket imáikban továbbra is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük