DecemberMagazin cikkekÚj tartalmak

Zarándokélmények a határtérségben – összefoglaló

Palást község és a Mária Út Közhasznú Egyesület az idei évben 2020. május 1. napjával kezdte meg az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében SKHU/WETA/1901/1.1/029 azonosító számú, Zarándokélmények a határtérségben című közös projektjének végrehajtását.

A partnerek határon átnyúló együttműködés keretében valósították meg a projektet, amelynek egyik első tevékenységeként felmérésre és rögzítésre került a Budapest – Palást közötti útvonal, ami később a projekt keretében szervezett események alapjául szolgált.

A magyarországi új 1Úton szakaszokat Esztergom – Márianosztra és Dorog – Péliföldszentkereszt, a szlovákiai szakaszokat Palást – Ipolyság és Ipolyvisk –Palást között járhatták a résztvevők, míg az idei Pálos70 zarándoklathoz a Kemence és Márianosztra közti új szakasszal kapcsolódtak a szervezők.

Ezután a partnerek a szakmai utak szervezésére koncentráltak, amiben nagy segítség volt az útvonal felméréskor összeállított, az útvonalon fellelhető értékeket és szolgáltatókat magában foglaló adatbázis. A programok alkalmával lehetőség nyílt a kialakított együttműködések megerősítésére, a tevékenységek bemutatására és értékelésére, az eredmények ismertetésére.

A projekt révén valós turisztikai kínálat jött létre, melynek hatására emelkedni fog a térségbe látogatók száma, ami a helyi gazdaságra is jótékony hatással lesz.

Így került sor a Mária Út Közhasznú Egyesület szervezésében szeptemberben az első szakmai útra, amelynek Kemence, Márianosztra és Szob települések adtak otthont. Palást község Önkormányzata egy napos szakmai útjai Kemencén, majd Paláston és végül Ipolyvisken kerültek megrendezésre októberben.Dacára az időközben egyre fokozódó járványhelyzetnek, a megrendezett szakmai utak eredményesnek bizonyultak.

További információk a projektről a partnerek aloldalain.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.skhu.eu

www.rdvegtc-spf.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük