JúliusMagazin cikkekMária Út

1Úton Nemzetközi Zarándoknap – Indulj el a test és a lélek közös útján a békéért!

Kilencedik éve már, hogy minden évben Nagyboldogasszony ünnepekor zarándokok ezrei indulnak el a Mária Úton. Teszik ezt évről évre egyre többen, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A felajánlott célért való tenni akarás jelentése kettős ebben az értelemben: a komoly testi áldozat mellett az imádság ereje is meghúzódik. A zarándoklat felajánlása pedig igen gyakran célt is ér.

Az elmúlt másfél-két év sok változást hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. A mindenkori vírushelyzetnek megfelelő szabályok betartása mellett 2022. augusztus 13-án mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra keljen és tegyen valamit. Tegyen valamit a békéért. Most, hogy ilyen közel érezhetjük, tapasztalhatjuk a háború pusztító hatásait, fontos felvállalnunk ezt a fajta szolgálatot is, mert a háború nemcsak fizikai, de lelki értelemben is pusztít. Ember és ember közötti, Isten és ember közötti békés viszonyért ajánljuk fel imáinkat és lépteinket.

Egy zarándoklat során megoszthatjuk zarándoktársainkkal fájdalmunkat vagy boldogságunkat, tanulhatunk egymás hibáiból, megoldást, eszközt adhatunk az útkeresők kezébe, ezért reméljük, hogy sokan csatlakoznak a zarándoknaphoz. A központi lelki programhoz minden zarándokszakasz kínál valami pluszt, ami igazodik a helyi közösség, az érintett terület lelki életéhez, de akár a terepviszonyokhoz is. Az idei 1Úton zarándoknapon nemcsak gyalogosan, de kerékpárral, futva vagy lovon, sőt kenuval is megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés a lelkiségben eltöltött zarándoklás.
Csatlakozni – egy-egy kivételes szakasztól eltekintve, amely valamilyen különleges sajátossággal bír, pl.: a kerékpáros szakaszok – bárhol, bármikor lehet. A Mária Út lehetőséget biztosít arra, hogy ne az otthonunktól távol találjuk meg ezt a lehetőséget, hanem saját régiónkban is ki lehessen próbálni a zarándoklást.

A zarándoknap központi felajánlására, mint ahogy több éve, most is dr. Székely János püspök atya írt imádságot:

Mennyei Atyánk,
a te országod az igazságosság és a béke,
a kegyelem és a szentség országa.
Szent Fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus a Béke Fejedelmeként jött a világba.
Nem lóháton, hanem szamárháton vonult be Jeruzsálembe,
és arra tanította a világot, hogy mindannyian egyetlen
Atyának vagyunk gyermekei.
Urunk, add meg a világnak a béke, a harmónia, az igazságosság
és emberiesség ajándékát!
Bocsásd meg, Urunk mindazt, amit vétettünk a világba
beültetett gyönyörű isteni rend ellen,
az emberi személy, a család és a nemzeti közösségek általad
megálmodott harmóniája és rendje ellen!
Neveld az emberiséget bölcsességre és belátásra!
Adj a népeknek olyan vezetőket, akik önmérséklettel, méltányossággal,
a nemzetek jogait tiszteletben tartva vezetik a rájuk bízottakat,
hiszen igazi és tartós béke csak az igazságosságra épülhet.
Gyógyítsd a háborúk okozta sebeket!
Add, hogy békességszerzők lehessünk családjainkban, közösségeinkben és a világban!
Szűz Mária, Béke Királynője, könyörögj értünk! Amen.

A zarándoklatok részletes információi az 1Úton vagy a Mária Út honlapján és közösségi csatornáin találhatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük