AktuálisÁprilisJeles nap

“Tudta, hogy mit kellene tenni, s tette azt, amit lehet”

90 éve, 1932. április 8-án született Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. A Mária Rádióban műsorfolyamában is megemlékezünk róla ezen a napon, valamint szeretettel osztjuk meg ezt a részletet Kónya Imre Antall József közelről című könyvéből.

A forradalom leverése után néhány hónappal, 1957 elején Antall József találkozott Pándi (Kardos) Pállal, a később Kossuth-díjjal is megjutalmazott irodalomtörténésszel. Amikor Pándi meglátta Antallt, meglepődve kiáltott fel:
Mi az Antall, te nem disszidáltál?
Mire a válasz:
 Kardos úr, ön elfelejti, hogy Magyarország nekem a hazám, és nem a működési területem.

Huszonöt éves volt ekkor. És ötvenhét, amikor a Sors teret nyitott neki, és a Kerekasztal tárgyalások meghatározó egyéniségeként, majd miniszterelnökként szolgálhatta hazáját, alakíthatta a magyar történelmet.

Elég jól ismerem az akkor színre lépő politikusi nemzedéket. Sok kiváló ember volt közöttük. De Antall volt az egyetlen, akinek kellő tapasztalata, tudása volt e történelmi feladat véghezviteléhez, ugyanakkor életútjának nem volt olyan szakasza, sőt egyetlen olyan momentuma sem, ami miatt szégyenkeznie vagy magyarázkodnia kellett volna.

A kizárólagos hatalom ellen fellépő ellenzékiként, és a demokratikus választások után hatalomra kerülő miniszterelnökként egyarán a megegyezést kereste. Nem mintha naiv lett volna, pontosan tudta kikkel van körülvéve. S ha kellett, keményen harcba szállt ellenfeleivel. De nem kereste a háborúskodást, mert tudta, hogy a népnek békére, nyugalomra van szüksége. S mert ilyen volt a természete. Úriember volt és demokrata.

Meggyőződésem, hogy az a nem egészen négy esztendő, ami Antall Józsefnek jutott, a magyar történelem kiemelkedő időszaka. De tudom, az emberek többsége ezt nem így élte meg. A szabadság visszaszerzése a viszonylagos biztonság elvesztésével járt. S akik örültek a változásoknak, azok is többnyire csalódtak. Tanúsíthatom: amit ember megtehetett, azt Antall József megtette, hogy ez a csalódás ne következzék be. A rendszerváltozás miniszterelnöke – ahogy kormányára vonatkoztatva egy beszédében megfogalmazta – „tudta, hogy mit kellene tenni, s tette azt, amit lehet”.  

Kiemelt műsoraink április 8-án:
10:50 – Botos Katalin közgazdász visszaemlékezése Antall József egykori miniszterelnökről
16:35 – Nagy Viktória Angelika beszélgetése Görög Ibolyával, Antall József egykori miniszterelnök protokollfőnökével

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük