Magazin cikkekMárciusRecept

Gombócok káposzta mellé

A múltkor gusztusom támadt valamiféle káposztás eledelre. Tudom, hogy tipikusan téli étel, de amíg lehet jó savanyú káposztát kapni, addig érdemes az asztalra tenni. Laktató és sűrű, kis adagban nem is lehet igazán jót készíteni belőle. Ekkor jön a mélyhűtő, hiszen kiválóan fagyasztható. Ebbe a káposztámba belevagdaltam finom házi füstölt kolbászt és oldalast, jó húsos császárhúst, nem volt benne semmi cifraság, elég egyszerű ebédnek való. Amikor megfőtt, behabartam egy kis tejföllel, és megbolondítottam némi csípős paprikával. Egyszóval az ihlet megfogant, ott illatozott a fazékban, már csak azt kellett kitalálni, hogy milyen köretfélét illesszek mellé, mert mi így szeretjük. A receptek most kis adagokról szólnak, 2-3 személyre.

Ehetjük például knédlivel. A knédlit sose hagyjuk ki, ha éppen a Felvidéken járunk, a legegyszerűbb vendéglőben is pompásan készítik. Ráadásul olcsó tészta, viszont nem mindenki tudja jól elkészíteni, de megéri próbálkozni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • kb. másfél deci víz
  • 1 dkg só
  • 1 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál étolaj

Az élesztőt felfuttatom a cukorral, a langyos vízzel, és egy kis liszttel. Ezután összekeverem a többi hozzávalóval, és jól kidolgozom. Újra kelesztem, majd gőz fölött addig gőzölöm, amíg át nem főtt. Van, aki buci formában készíti, van, aki nagyobb gombócokat készít a tésztából.

De tálalhatjuk zsemlegombóccal is, mint tudjuk, ez az osztrákok nagy kedvence. A zsemléket tejben megáztatjuk, majd jól kifacsarjuk. A hagymát én egy cseppet meg szoktam pirítani olajon, és kihűlve a többi hozzávalóval együtt összekeverem. Ha nagyon lágy, kis zsemlyemorzsát lehet beletenni, ha túl sűrű, tegyünk bele még egy kis tejet. Hagyjuk állni legalább egy órát, de előző nap is elkészíthetjük. Forró sós vízben főzzük ki a diónyi gombócokat. Hozzávalók:

  • 2 db zsemle
  • 1 közepes hagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 2 dl tej
  • petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál étolaj
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál liszt

A krumplisgombóc a sváboknál gyakorta szerepelt az étrendben. A tésztájából készítettek gombócot, de supfnudlit és lángost is.

Hozzávalók:

  • fél kg héjában főtt burgonya
  • 15 dkg liszt (a fele lehet búzadara)
  • só ízlés szerint

A héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Sózzuk, majd begyúrjuk a liszttel és a búzadarával. Diónyi gombócokat formázunk a tésztából, és forró, sós vízben főzzük ezt is ki. Ha nem fogy el az összes gombóc a káposztához, a maradékot megszórhatjuk darált mákkal, és szilvalekvárral tálalva meg is van a desszertünk.

Nálunk, főleg disznóöléskor, töpörtyűs gombócot is készítenek az asszonyok. A friss töpörtyűt megdarálják,
és a krumplisgombóc tésztájával összegyúrják. A továbbiakban ugyanúgy járnak el, mint az előzőekben. Nem mondom, hogy ezek fogyókúrás eledelek. Nem is tesszük gyakran az asztalra. De egyszer-egyszer, amikor a régi ízeket szeretnénk visszacsalogatni a tányérunkra, jól jönnek az efféle receptek. Különben is, mindjárt itt a tavasz, és akkor jöhetnek a friss saláták és a könnyű, finom sütemények!

Marosi Málna
marosi.malna@mariaradio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük