Magazin cikkekMárciusÜnnep

Angyali üdvözlet

Amikor először kaptam nyugati útlevelet, Itáliába utaztam: „minden út Rómába vezet”. A Szt. Péter térre érkezve lenyűgözött a hatalmas tér és a Bazilika látványa. Amikor – jó pár év múlva – eljuthattam a Szentföldre, alig vártam, hogy meglássam az Angyali üdvözlet bazilikáját, hiszen ez őrzi „az idők teljességét” (Gal 4,4). A látvány itt is lenyűgöző: szinte nincs is rálátás a hatalmas fehér homlokzatú templomra, olyan szűk előtte a tér. Annál színesebb a hatalmas templom déli oldala mellett végigfutó, féltetővel védett fal. Rajta ugyanis a különböző népek sajátos öltözetű Madonnái láthatók: Szűzanya kimonóban, száriba öltözötten, fekete Szűzanya fekete kis Jézussal, vagy éppen orosz viseletben. Persze magyar kép is van, de bent a templomban, a szentély jobb oldalán, fején Szt. István koronájával. Ez a kép azonban egy emelettel följebb található. A domboldalba épített hatalmas templom ugyanis kétszintes.

A főbejáraton az alsó templomba léphet az ember, de ha oldalról közelíti meg a kúp alakú kupolával díszes templomot, akkor a fölsőbe léphet be. Ez egy hatalmas terem, keleti végében a szentély, előtte pedig egy nagy, kör alakú lyuk, amelyen letekinthet az ember az altemplomba, éppen a Szűzanya barlangja előtti oltárra, és az ősi lakóbarlangra. A magyar Madonna a fölső templomban található, több más nemzet ábrázolásával együtt. Az alsó templom fő helye nem a szentély, hanem a baloldalon található barlang, és az előtte kiképzett, tágas térség közepén álló főoltár. A Szűzanya egykori házából ez a zsák alaprajzú barlang maradt meg. Körülötte pedig az ásatások során előkerült korábbi templomok bizonyos maradványai láthatók, elsősorban a keresztesek idejéből. A mai templom, ami a keresztesek templomának alaprajzát követi, az ötödik épület. Az ember meghökkenve áll a barlang előtt: Miért akart a Teremtő teremtménnyé lenni? Miért akart emberséget fölvenni? Ebben csakis az ember nagyszerűségét és fölmagasztalását láthatjuk. Szt. Duns Scotus szerint (Aquinói Szt. Tamás kortársa) ugyanis a bűnbeesés nélkül is megtestesült volna az Ige. És ezt megtetézi azzal az
udvariassággal, ahogyan Szűz Mária beleegyezését kéri! – Ez ismétlődik a mi életünkben is, amikor az Egyház elénk tárja a szentségeket: befogadjuk-e Krisztust? Mert akkor evangéliumot vihetünk a világnak!

Khirer Imre atya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük