FebruárInter Arma CaritasMagazin cikkek

Iroda – és házszentelések a Magyar Honvédségben

Talán a legtöbben emlékeznek még – ha fiatalabbak, akkor a nagymamánál vidéken, ha idősebbek, akkor otthon –, hogy az a bizonyos „furcsa kód” (20+C+M+B+21) miért és miként került fel az ajtó szemöldökfájára. A mi családunkhoz is minden évben eljött a plébános, és vízkeresztkor megszentelte az egész házunkat, majd felírta az aktuális „kódot” az ajtónk fölé.

A gyermekkori élmény adta az ötletet, hogy ezt a régi szép szokást némileg aktualizáljuk a Magyar Honvédség keretein belül végzett lelkipásztori munka keretében. Még Kun Szabó István vezérőrnagy úr parancsnoksága alatt jutott eszembe a gondolat talán 2012-ben, hogy meglehetősen sok vidéki katona szolgál Budapesten, és a nagyobb távolság miatt nem jutunk el hozzájuk az otthonaikat megszentelni. Akkor miért ne szentelhetnénk meg az irodáikat, munkahelyük helyiségeit, ahol a nap nagyobbik részében tartózkodnak, dolgoznak?

Ezzel a furcsa gondolattal a vezérőrnagy úr elé álltam, és legnagyobb meglepetésemre – mivel vidékről származott ő is, ahol ezt a szokást jobban ismerik – azt válaszolta: „Atyám, rendben, jó ötlet, de akkor az én irodámmal kezdjük!” Így indult útjára egy sajátos hagyomány, mely egyre szélesebb körben elterjedt. Pár év leforgása alatt valóban hagyománnyá vált, és a Petőfi laktanyában a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Támogató Zászlóalj, Logisztikai Főnökség mellett az idei évben, az Anyagellátó Raktárbázis, a Honvéd Kulturális Központ, és a Híradó Informatikai Főközpont is kérte az irodaszentelést.

Nagyon nagy boldogság számomra, hogy egy látszólag kiveszőben lévő vagy elfelejtettnek vélt hagyományt, mely „rohanó életünkbe” nem nagyon fér bele, egy jó ötlettel és pár elhivatott ember segítségével újra fel lehetett éleszteni.

A rendhagyó irodaszentelések jó fogadtatása végül azt is magával hozta, hogy több Budapesten lakó katona is kedvet kapott az otthona megszentelésére, továbbá ez a családlátogatással összekötött szertartás baráti beszélgetésekre és némi katekézisre is alkalmat, időt biztosított. Remélem, a jövő évben is töretlenül gyarapszik azok köre, akik részesedni kívánnak ebben a szent élményben.


Rácz István őrnagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük