DecemberGondolatok az egészségrőlMagazin cikkek

Sütés-egészség

Advent van, közeledik a karácsony, az új esztendő napja. A lelki tartalom mellett az ünnepekhez szorosan kapcsolódik az ünnepi asztal hagyományos étkeivel, és egy háziasszony újdonságokkal is mindig előrukkol. Nem mindegy mi kerül az asztalra. Korunkban, amikor lényegesen kevesebb fizikai munkát végzünk, mint elődeink, előtérbe kerülnek a civilizációs betegségek, nagyobb jelentőséget nyer az egészség védelme ezen a téren is.

Gyakran esik szó arról, hogy a nyers vagy félig főtt ételek fogyasztása bizonyos esetekben veszélyes lehet a bennük található baktériumok és egyéb kórokozók miatt. Azt azonban ritkábban hallani,hogy a túlsütött ételek legalább olyan kockázatosak, hiszen a fokozott hőhatás eredményeként a szervezetre káros vegyületek jönnek létre bennük. Ezek a vegyületek élelmiszertípusonként különbözőek lehetnek. Az azonban közös bennük, hogy nagy mennyiségben betegséghez vezethetnek. Nem kell megijedni, a veszély kis odafigyeléssel kivédhető.

Legyen szó bármilyen állat húsáról, csirkéről, halról, sertésről, a túlsütés eredményeképpen úgynevezett HCAvegyületek (heterociklusos amionok) jönnek létre,melyekről állatkisérletekben kimutatták,hogy DNS-károsodáshoz és rákhoz vezetnek.

Természetesen egy-egy jól átsütött steak még nem okoz problémát, hosszabb távon azonban figyelni kell néhány dologra, pl az elszenesedett részeket mindig le kell vágni, nem szabad elfogyasztani, és érdemes sütés előtt marinálni is. Kimutatták, hogy kapcsolat van a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. A legtöbb tanulmány a feldolgozott húsfélék rákkeltő hatásáért a kálium- ill.nátrium-nitrátot teszik felelőssé. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ha hőkezeljük, pl sütjük, megnöveljük a rák kialakulásának kockázatát.

A pirított kenyeret világosbarnára süssük, a krumplit aranybarnára, ugyanis a burgonya túlsütés hatására akrilamidokkal telítődik, mely összefüggésbe hozható DNS károsodással. Az úgynevezett policiklusos, aromás szénhidrogének szintén nem a szervezetünk barátai, friss, tiszta olajat használjunk!

A kutatók azt is javasolják,hogy minél kevesebb félkész ételt fogyasszunk. Sokat tehetünk egészségünkért, ha csökkentjük a chips fogyasztást. A rákveszélyen kivül a szív-és érrendszeri megbetegedések veszélyével is számolni kell. Szükségünk van zsírra az étrendünkben, pl. a hormonszabályozáshoz, hogy legyen energiánk, de nem mindegy mennyit viszünk be belőle.

Nem szabad elfelejtkezni arról,hogy a sütés-főzés sok ember számára az önkifejezés egyik formája, valamint stresszoldó hatású. Ez egyfajta mindfulness, azon ritka eset, amikor nem a gondokra, a múltra gondolunk, nem a jövőért aggódunk, hanem az adott pillanatnak adjuk át magunkat. Szaporodnak azok a helyek, klubbok alakulnak, ahol a főzést terápiás és stresszoldó célokra használják. A sütés felér egy jó pszichológussal.

„Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót.”
/Gundel Károly/

Dr. Nardai Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük