DecemberMagazin cikkekÚj tartalmak

Karácsonyi illatok

Furcsa karácsonynak néztünk elébe. Nálunk elmaradnak a nagy családi összejövetelek, és ki tudja, milyen előírások jönnek majd. De él bennünk a remény, – ádvent idején nem is lehet másként – hogy vége lesz majd ennek a zord időszaknak. Ugyanakkor az asztalra muszáj mindenképpen valami finomat varázsolnunk. A karácsonyra való tekintettel olyan süteményeket választottam, amiben narancs van, mert már az illata is ünnepi emlékeket ébreszt.

A narancsos szelet receptjét régi, kedves kolléganőmtől, Ágitól kaptam. Nagyon jól tudott sütni, és a tortái, sütijei olyanok voltak, mintha egy fantasztikus bécsi cukrászdának a pultjai mögé néztünk volna. Az alábbi viszonylag kicsi adag, a nagy gáztepsihez dupláját vegyük mindennek.

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 vaníliáscukor, csipetnyi só, 3 tojás, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom, 1 narancs, 25 dkg porcukor. A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukorral, sóval, tojásokkal, majd a liszttel és a sütőporral. A citrom levét és lereszelt héját is hozzáadjuk. Jól kivajazott tepsibe öntjük, és 200 fokos sütőben megsütjük.

Közben a narancs levét kinyomjuk, héját lereszeljük. A porcukrot összekeverjük a narancslével, majd a még meleg tésztára öntjük. Végül megszórjuk a narancshéjjal.

És íme még két olyan édesség, amik nemcsak ízükkel, hanem illatukkal is megfognak. A dicséret most sem engem illet, hanem Kati barátnőmet.

Moscauer: 10 dkg dió, mandula vagy mogyoró, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg vaj, 5 ek. tejszín, 5 dkg cukor, 3 dkg liszt. Egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, a tejszínt meg a cukrot, és ha egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon. Amint felforrt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a tészta készen is van. Az előmelegített sütőben egy tepsibe kis halmokat teszünk, vizes kézzel ellapítjuk a halmokat, és kb. 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Ezután még várni kell néhány percet, amíg a kis lepények megszilárdulnak. Amikor készen vannak, az egyik felét olvasztott keserű csokiba mártogatjuk. Itt is érdemes nagyobb mennyiséggel dolgozni. Sokáig eláll, ha közben el nem fogy.

Kandírozott narancshéj: télen sok narancsot eszünk, és bizony kár kidobni a héját, mert nagyon finom csemege készíthető belőle. A héjakat felcsíkozzuk (a jobbak leszedik a fehér belsejét, de ezt a fázist lustaságból kihagyom, és így is finom). A narancshéjakat hideg vízben felforraljuk 3-szor, így biztos nem lesz keserű. Ezután szirupot készítünk: fél kg cukrot felöntünk fél kg vízzel. Összeforraljuk, beletesszük a narancshéjakat, és kb. egy órán keresztül főzzük lassú tűzön, kevergetve. Majd kivesszük a héjakat, lecsepegtetjük, és cukorban forgatjuk. Így is finom, és a süteményekhez is felhasználhatjuk. A maradék cukros szirupot nem öntöm ki, ahogy esszük a narancsot, úgy pótolom.

Áldott Karácsonyt és jó egészséget kívánok szeretettel:

Marosi Málna

marosi.malna@mariaradio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük