DecemberMagazin cikkekÚj tartalmak

150 éve született Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László, az egyetlen boldoggá avatott magyar orvos

A „szegények orvosa” 1870. okt. 28-án született Dunakilitin, elhunyt 1931. jan. 22-én Bécsben.

2020. okt. 18-án a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület szervezésében ünnepi szentmise keretében adtak hálát a boldoggá avatott orvos születésének 150. évfordulója alkalmából Budapesten, a budai ciszterci Szent Imre-plébániatemplomban.

A szentmise előtt dr. Faigl Ilona Mária, a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvoskör Közhasznú Egyesület alapító tagja, jelenlegi elnöke köszöntötte a vendégeket, majd röviden ismertette Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László példaértékű életútját, orvosi munkásságát, kitért erős istenhitére is. A szentmise elején a híveket és a meghívott vendégeket Szkaliczki Csaba Örs plébános atya köszöntette.

Az ünnepi szentmisét Snell György esztergom−budapesti segédpüspök celebrálta. A szentmisén − a plébániai hívőkön kívül, többek között − a kerület vezető személyiségei és a 250 éves Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának rektora (prof. dr. Merkely Béla) és dékánja (prof. dr. Kellermayer Miklós) is részt vett. A Batthyány-család részéről a Magyarországon élő két unoka, gróf Batthyány Bálint, aki az Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, valamint gróf Batthyány Ádám és felesége, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány létrehozója és elnöke vett részt.

A szentmisét követően dr. Mikecz Tibor alelnök úr ismertette Boldog Batthyány-Strattmann László életútját és a megszentelendő festmény mondanivalóját. A képet a templom bejáratánál levő Batthyány-Strattmann-kápolnában helyezték el. A dr. Mikecz Tibor alelnök által megálmodott, majd Angyal Júlia festőművész által életre hívott festmény középpontjában a legfőbb gyógyító orvos, Krisztus van. Körülötte a világ hét keresztény orvos szentje és Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László látható.

Ezt követően a püspök atya az asszisztenciával hátravonult a Batthyány-Strattmann-kápolnába, és megszentelte az új festményt.

Az ünnep másik fő eseménye az volt, hogy a képszentelést követően gróf Batthyány Bálint, az ünnepelt unokája mondott köszönő beszédet a Batthyány-család nevében a nagyapa életútjának méltatásáért, tiszteletéért, emlékének gondozásáért. A Batthyány-Strattmann-kápolna és a gyógyító szentek képe a templom nyitvatartási idejében megtekinthető (1114, Budapest, Villányi út 25.).

Imádkozzunk együtt Boldog Dr. Batthyány-Strattmann László szentté avatásáért!

Boldog Dr. Batthyány László segíts nekünk, egészségügyi dolgozóknak a közbenjárásoddal, hogy Istennek tetsző módon, fáradhatatlanul szolgáljuk beteg embertársainkat!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

dr. Tamás György orvos önkéntes műsorszerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük