Magazin cikkekNovemberÚj tartalmak

Pogácsák

Eljött a hűvös, ködös november, és ilyenkor az ember – már, aki megteheti – szívesen üldögél a meleg kályha mellett, olvasgatva, vagy filmet nézve. Különösen ebben a járványos időszakban, még jobb is, ha otthon várjuk ki ennek a furcsa időszaknak a végét. Ezért gondoltam úgy, hogy pogácsarecepteket küldök, hátha valaki pont ezeket nem ismeri. A két sajtos recept Margó édesanyjának a gyűjteményéből származik.

Gyors pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 2 pohár tejföl, 5 dkg élesztő kevés tejben, cukorral felfuttatva, só, köménymag.

Készítése rém egyszerű. A hozzávalókat gyúrd össze, nyújtsd ki, a tetejét kend meg tojással! Megszórhatod reszelt sajttal, vagy köménymaggal. Kis kerek, vagy szögletes formákat szaggass belőle! Várakozás nélkül, rögtön betolhatod a sütőbe, és süsd szép sárgára!

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 egész tojás, 12 dkg sajt, 2 dkg élesztő egy pohár tejben, kis cukorral felfuttatva, tojás a tészta megkenéséhez.

A hozzávalókat összegyúrjuk, pici tejfölt is adhatunk hozzá. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előzőnél, sajttal vagy köménnyel szórjuk, de lehet rá lenmagot, szezámmagot és mákot is tenni.

A pogácsák pogácsája pedig megboldogult Emma nénié, amihez hasonló finomat még életemben nem ettem. Az is lehet, hogy már megjelent ebben a rovatban a receptje, de hátha van olyan olvasó, aki még nem találkozott vele. Az igaz, hogy több vele a munka, mint az előző kettővel.

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 2 kg liszt, 1 kg töpörtyű, 5 dkg élesztő, 4 tojás sárgája, 2 tejföl,tej, só. A lisztet a cukros tejben megfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával és a tejföllel alaposan kidolgozzuk, duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk, megkenjük a sós, kis zsírral összekevert, darált töpörtyűvel. Összehajtjuk, kelés után ismét kinyújtjuk, pogácsaformára szaggatjuk. Tepsibe tesszük, ahol ismét kelni hagyjuk, tojással megkenjük, meleg sütőben 20-25 percig sütjük.

A pogácsa mellé finom teát készíthetünk magunknak, citrommal, rummal, sőt, mi vörösbort is szoktunk időnként belelottyintani.

Most nem csak jó sütögetést kívánok, hanem azt is, hogy mindenki maradjon egészséges, és vigyázzon magára! És nagyon köszönöm a visszajelzéseket is!

Marosi Málna

marosi.malna@mariaradio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük