Magazin cikkekNovember

A csönd

A csönd ereje a zaj diktatúrájával szemben – a Nagymarosi Találkozón idézte ezt a könyv címet Hugyecz János atya. Megérintett, mert manapság egyre jobban keresem bizonyos helyzetekben a csöndet. Hogy ne csak reggel legyen csendes kezdés, hanem napközben is tudjak elcsendesedni. Az autóban, amikor egyedül vagyok, szól a rádió. Otthon is este gyakran bekapcsolom a TV-t, vagy leülök a számítógép elé, csak úgy, nézelődni az oldalakon. Nehezen tudok mit kezdeni a csenddel. Bár a helyzet javul.

Számomra a reggel csendje sokat jelent. Persze jó lenne este is megtalálni ennek lehetőségét! Ez azt jelenti, hogy lelassítok, hogy leteszem a munkát. A zaj diktatúrájának egyik jelensége a tevékenységi láz.

Márta és Mária története ismerős számunkra Lukács evangéliumában. Vagy a benedeki regula fontos gondolata: „Imádkozzál és dolgozzál!” Találjuk meg a helyes arányt a munka és az elcsendesülés között! Természetesen, ha ez alakul bennünk, nemcsak az imádságra tudunk jobban figyelni, hanem a másik, a mellettünk élő emberre is.

Fülöp Ákos atya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük