Magazin cikkekOktóberÚj tartalmak

A Mária Rádió itthoni születése

A megszületés öröm és fájdalom, lemondás és szárnyalás. Előbb van a vágy. Úgy kezdődött, hogy Habsburg Mihály (akinek egyik fi a pap Itáliában) megszerette az „alap” Mária Rádiót, és bekopogott hozzájuk, hogy szeretné, ha nálunk is lenne. Létrehoztak egy alapítványt, de az Úr évekig nem küldött embereket a tervhez. Az én történetem a Mária Rádióval a cursillóhoz kapcsolódik. P. Gaál Jenő SVD adta feladatul úgy 2000 körül nekem, hogy „magának az a dolga, hogy megszervezze a Mária Rádiót.” Így kapcsolódtam be a munkába Dúl Géza atyával, majd sok ( főleg cursillós) önkéntessel. Az akkori hatóságok előítélettel voltak a Mária Rádióval szemben, s nem adtak sugárzási jogot. De a Mária Rádió nem emberi mű, így a Lélek új utat mutatott: egy rádiót
Budapesten, ami gazdaságilag ellehetetlenült, tehát meg lehetett vásárolni. Extrém volt a neve. Egy extrém liberális rádió volt. A Mária Rádiók Világcsaládja 2005-ben több mint száz millió Ft-ot adott, hogy megvegyük. S 2006. január 15-én megszólalt Budapesten a Mária Rádió. S fél év múlva újra csodaszámba menő esemény történt: eladó lett a Dunakanyar Rádió, ami Vác környékét fedte le. Szintén a Világcsalád segítségével, 60 millió forint kölcsönből ezt is megvettük.

A sugárzás lehetősége, az egy dolog. De hogyan lesznek önkéntesek, hozzáértő alkalmazottak, műsor, pénz a működtetéshez? Belevágtunk a kalandba, és hagytuk magunkat vezetni. Szederkényi Károly atyával lett papunk, a cursillisták és a ciszterek köreiből lettek önkéntesek, és Prontvai Vera, Osvay Péter és Gönczöl Szabolcs személyében kialakult a munkatársi gárda „kemény magja”. Gaál Jenő atya szerint azért ment minden előre, mert „az a szerencséje a Mária Rádiónak, hogy maguk nem értenek a rádiózáshoz, és ezért nagy teret engedtek a Szentléleknek”. Igen, vezetve vagyunk. A Mária Rádió nem emberi mű. A mi dolgunk, hogy az Isten Igéje terjedjen. S csak ámulok és bámulok, hogy ehhez mindent megkapunk, ha dolgozunk és imádkozunk.

Volt egy életveszélyes válság A gyerek születése után jön az igazi próbatétel. Hogyan veszed a gyerekbetegségeket, az életed megváltozását, mit teszel súlyos esetekben? Mert a kisgyerek kis gond, a nagy gyerek nagy gond. Elmesélek egy esetet. Lejárt öt éve a sugárzási jogunk, amit csak új pályázattal lehet megkapni. Meg is nyertük a frekvenciapályázatot, de versenytársaink beperelték a hatóságot azzal, hogy mi formai hibát vétettünk, és sajnos a bíróság nekik adott igazat, és nekünk ezután 2015. augusztus 20-án be kellett fejezünk a sugárzást Budapesten. Súlyos baleset érte a gyereket, kómába került. S lesz újra ébredés? Hogyan? És mi lesz addig? A helyzetet akár kilátástalannak is ítélhették sokan. A család erejét a bajban érzi meg az ember. Az összefogás, az egység, az elszántság, a céltudatos és eltökélt munka örömét érezhettük át a kétségbeesés helyett. S kilenc hónap múlva felébredt a kómából a gyermek. S mintha mi sem történt volna, folytatta munkáját a Mária Rádió, megújulva és új erőben. Nem ez volt az egyetlen válságos helyzet. Hiszen volt, hogy elvettek tőlünk frekvenciát. Volt, hogy anyagilag kerültünk kezelhetetlen helyzetbe. Volt, amikor belső meghasonlottság ellentétei mintha szétfeszíteni szándékozták volna a működést. De soha nem jutott eszünkbe, hogy nincs kiút.

P. Gaál Jenő SVD szerint (aki 2020 tavaszán költözött vissza az örök hazába) pont ezek a válságok mutatják a Mária Rádió küldetését, mert az ördög sokféle formában próbálta elgáncsolni. „Már aggódtam – mondta – az első válságkor, hogy az ördög nem akarta elkaszálni a Mária Rádiót. Most, hogy ekkora zavart keltett, már látom, hogy a Rádió jól teszi a dolgát az Isten Igéjének terjesztésében, ha a sátán ennyit mesterkedik körülötte.”

dr. Szabó Tamás
a Mária Rádió elnöke