Magazin cikkekOktóberÚj tartalmak

Múlt és jelen a Mária Magazinnal – Receptek

2012-ben keresett meg a Mária Rádió, hogy beszéljek arról, hogyan is keveredtem a receptjeimmel a magazin hasábjaira,
és hogy miért fontos a mai világban is a sütés-főzés. Íme részlet az akkori interjúból:
„Miért fontos szerinted a főzés?
Szétzilált világunkban már alig állnak szóba egymással a családtagok, de a terített asztal összegyűjti a családot.
Aki szeret főzni, az a lelkét is beleadja, ez bizony megérződik az ételen! Kísérleti jelleggel havonta egy alkalommal
főzőiskolát szervezek a faluban, 5–10 éves kislányoknak. Nemcsak a főzés fortélyait mutatom meg nekik, hanem
megismertetem őket a hagyományokkal is. A múltkor például az egyik kislány már szóvá is tette: dél van, asztalon
kell lennie az ebédnek! (Korábban meséltem nekik: a sváboknál az volt a szokás, hogy mikor harangoznak,
tálalva van a leves.)”
Ez volt tehát 8 évvel ezelőtt. A dolgokról nem változott a véleményem, és a tevékenység csak abban változott, hogy nyaranta – mint a múlt havi számban is megírtam – „Kis háziasszony” tábort szervezek két kedves, tapasztalt közreműködővel – Margóval és Borival – 6-12 éves korú kislányoknak.

Két sikeres menüről számolok most be:

Mariska leves
A nevét egy nagymamáról kapta, akit Mariskának hívnak. Vágj össze mindenféle zöldséget, amit csak tudsz: sárgarépát,
fehérrépát, zellert, karalábét, hagymát, krumplit, zöldbabot, pirítsd meg őket olajon. Mennyiséget nem
számoltunk, hiszen ez attól is függ, hogy hányan ülik körül az asztalt. Ezután tegyél rá kis pirospaprikát, majd
öntsd fel vízzel. Tegyél bele egy egész zöldpaprikát és paradicsomot is, majd sózd meg, és főzd addig, amíg a zöldségek
meg nem puhulnak. Majd tejfölt keverj ki egy kis liszttel – kb. 1 kávéskanálnyival, majd óvatosan keverd be
a levesbe. Galuska illik bele: 1 tojás, kis zöldpetrezselyem, só, liszt, amennyit fölvesz. Hagyd egy kicsit állni, majd a
forró levesbe szaggasd. A végén szórj a levesbe apróra vágott fokhagymát és petrezselymet.

Kakaós csiga
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3-4 dl tej, másfél dl olvasztott vaj, egy kávéskanál só és egy evőkanál cukor.
A kenéshez puha vaj és kakaóval kevert porcukor. Az élesztőt felfuttatod, majd a liszttel, a maradék tejjel és
a langyos vajjal, sóval együtt dagasztógéppel 5-6 percig dagasztani kell. Körülbelül egy órát meleg helyen hagyd
megkelni, majd vágd ketté, és egyenként nyújtsd fél cm vastagra. A kinyújtott lapot kend meg puha vajjal – ez a
mennyiség laponként annyi legyen, hogy 2-3 mm-re fedje be a tésztát. Ezután szórd meg finom kakaó és porcukor
keverékével, és tekerd fel, mint a bejglit. Vágd fel 2-3 cm-es korongokra, és pihentesd újabb fél órát. Előmelegített
sütőben süsd szép pirosra.

Marosi Málna
marosi.malna@mariaradio.hu