Magazin cikkekOktóberÚj tartalmak

Újhullám és Médiatábor – Interjú Fókás Andor Zalánnal, a Mária Rádió ifjúsági koordinátorával

A 2019-es Médiatábor során találkoztál a Mária Rádióval, erről már többször meséltél különböző interjúkban, így inkább most arról kérdeznélek, hogy mi az, ami miatt itt maradtál? Mi fogott meg leginkább?
Volt egy olyan kisugárzás a Mária Rádió csapatában, ami a fiatalokat akarta segíteni, csak az elején valahogy nem találtuk azt a közös hangot, felületet, ami erre a legmegfelelőbb lett volna. Voltak online alkalmak, volt, amikor közösen tartottunk workshopot a Mária Rádió stúdiójában, és végül így körvonalazódott a dolog, hogy a fiatal csapatnak kellene valami új, a Mária Rádión belül. Ezután elkezdtünk egy új programot fejleszteni, amiről remélem, hamarosan majd kérdezel…
Mielőtt rátérnénk arra a bizonyos projektre, maradjunk egy kicsit nálad. Nagyon sok különböző médiafelületen találkozhatunk veled, rádiózol máshol is, volt kapcsolatod a TV-vel. Mi az, ami szerinted a Mária Rádiót megkülönbözteti a többi médiától?
Szerintem itt a legfontosabb dolog az, hogy mindenki önkéntesen, a szíve szabadságából és szeretetből csinálja a műsorokat, a segítséget, illetve azokat a tartalmakat, amelyekkel a hallgatók találkozhatnak. Ez egy olyan összetartozást hoz – szerintem az egész család életébe –, ahol mindenki barátként tekint a másikra. Szerintem ez egy nagyon jó dolog.
Említetted a családot, a barátságot, ezek mind olyan témák, amelyek a fiataloknak is nagyon fontosak, így térjünk is át arra a
projektre, amit korábban említettél. A fiatalok megszólításáról, bevonásáról van szó tehát, próbálunk nekik egy olyan felületet teremteni, amit teljesen a sajátjuknak érezhetnek. Andor, mesélj egy kicsit kérlek, hogy mi is ez a projekt!
Ez pontosan az Újhullám projekt. Adott egy fiatalos név, de sosem tudtuk pontosan megállapítani, hogy miként definiálnánk. Valami olyasmit fogalmaztunk meg legtöbbször, hogy ez egy újdonság a Mária Rádió életében, amit a fiatalok hoznak ide. Egy közös fiatal csapattal alakítjuk és folyamatosan dolgozunk, próbáljuk előrébb vinni az egészet mindenféle rádiós képzéssel, ami segítheti ezt az egész mozgalmat.
Azt mondod, hogy fiataloktól szól fiataloknak. Ez pontosan miben nyilvánul meg?
Bizonyos szempontból teljesen különbözik a Mária Rádiótól, például FM frekvencián nem érhető el ez a projekt. A nap huszonnégy órájában szóló műsort kell elképzelni zenével – nagyon sok zenével –, ami egy kis dinamikát, lendületet visz mindenkinek a napjába. Ezenkívül pedig a reggeli és az esti órákban olyan műsorokat hallhatnak majd, amelyeket középiskolások készítenek az ország minden pontjáról. Ami a legfeltűnőbb az egészben, hogy csak online érhető el, mobiltelefonról, vagy valamilyen okoseszközzel, számítógépen internet segítségével.
Említetted, hogy ez különbözik attól, amit a Mária Rádió FM frekvenciáján hallhatunk. Miért tartjátok mégis fontosnak, hogy kapcsolódjatok a Mária Rádióhoz, mi az, amiben a kettő mégiscsak találkozik?
Szerintem, ami a legfontosabb közös dolgot hozza, hogy a Mária Rádió szakembereitől tanulhatunk, ők segítik a munkánkat. Elmondják, hogy mi jó a rádiózásban, abban az értelemben, hogy mit csinálunk jól, vagy rosszul. Folyamatosan figyelnek ránk, aminek köszönhetően tényleg olyan értékes tartalmakat tudunk előállítani, ami mind szakmailag, mind pedig emberileg hiteles a hallgatók számára.
Találhatunk sok olyan rádiót, ami már csak az interneten keresztül érhető el, iskolák is rendszerint indítanak saját rádiót. Mi az Újhullámban az igazi lehetőség? Mi az, ami miatt ez más, mint a többi?
A mai világban nem kell sok dolog ahhoz, hogy valaki egy online rádiót elindítson. Kell egy számítógép, egy mikrofon, meg egy jó erős internetkapcsolat otthon, a lakásban: ezeket összekötve elméleti akadály már nincs is. A hangsúly igazából a tartalmon van, legyen szó akár zenés, akár beszélgetős műsorokról, amelyeket műsorvezetők készítenek elő. A műsorvezetők hallgatókhoz szólnak és ezt a fajta kapcsolatot ugyanúgy építeni kell, mint mondjuk egy barátságot vagy párkapcsolatot. Ettől fenntartható
egy projekt, hogy figyelünk azokra a hallgatókra, akik velünk vannak, őket próbáljuk meg kiszolgálni élménnyel és információkkal. Ezt nagyon fontosnak tartom az Újhullám projekt kapcsán, és szükséges, hogy ezek az alapértékek ugyanilyen fontosak legyenek a többi résztvevő számára is.

Interjú Fókás Andorral, a Mária Rádió Újhullám projektjének koordinátorával