JúniusMagazin cikkekMilán atya üzenete

Étek és jelenlét

Hála és küldetés, csúcs és forrás… Tartalmilag nem szorosan kapcsolódó fogalompárok, ami mégis összeköti őket, hogy az Eucharisztiára, a szentmisére vonatkoznak, és így kiegészítik egymást. Június hónapban van Úrnapja, Jézus Testének és Vérének ünnepe, így lett a Mária Rádió éves vezérfonalán, a tanúságtételen belül ennek a hónapnak a témája az Oltáriszentség.

Bár minden szentmise az Utolsó Vacsorát és Jézus keresztáldozatát jeleníti meg, mégis a húsvéti időszak végeztével azért kapott külön ünnepet Jézus Teste és Vére, hogy emlékeztessen bennünket arra, hogy az Eucharisztiának az ad értelmet, hogy Jézus feltámadt a halálból. Ezért a szentmise ünneplése nemcsak visszaemlékezés, hanem részesedés is: Jézus odaadása, önfeláldozása, megbocsátása ma is változatlanul érvényes, mert Ő él. Már az ókeresztény korban becsempészték a börtönökbe a szentmisén megszentelt kenyeret, vagyis hitték, hogy az már nem egyszerű kenyér, hanem Krisztushoz kapcsolja a vértanúságra készülő hívőt.

A szentmisét két kifejezéssel jelöljük, egyik maga a mise szó, a másik az Eucharisztia. Ez utóbbi hálaadást jelent, a mise pedig küldetést. Sokan maradnak el a templomból, hagyják el a szentmisén való részvételt, mert úgy érzik, nem ad nekik semmit. Persze, hogy nem ad, ha mi magunk nem visszük oda a hálaadásunkat. Egész héten át arra kellene készülnünk, hogy vasárnap elmegyünk a templomba, és hálát adunk mindazért, amiért köszönetet mondhatunk. És utána arra kellene törekednünk, hogy amit a szentmise olvasmányaiban, evangéliumában vagy a prédikációban meghallottunk, azt megpróbáljuk konkrétan életre váltani. Feladatot, küldetést kapunk. Ha a szentmise egy órájának így meglenne a kapcsolata a hét többi 167 órájával, akkor nem maradoznánk el róla, és egyúttal elevenné tenné a mindennapos imádságunkat is. Ez is összefüggésbe kerülne a kapott küldetéssel és hálánkkal.

A szentáldozásban magunkat ajánljuk fel Krisztusnak, hogy általunk kerüljön közelebb az emberekhez, általunk szóljon, cselekedjen, szeressen. Ezért a szentmise keresztény életünk csúcsa, és egyúttal innen ered jócselekedetünk, szolgálatunk is. Már nem is mi tesszük a jót, hanem Krisztus szolgál általunk.

Június 16-án csütörtökön 24 órás szentségimádást tartunk a Mária Rádió kápolnájában csoportjaink részvételével; ebbe online módon távolról is bekapcsolódhatunk. Szeretettel várjuk hallgatóink, olvasóink tanúságtételét a tavalyi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban, de nem arról, hogy miért volt jó a Kongresszus, hanem arról, hogy elevenebbé vált-e kapcsolatuk az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztussal, és ez hogyan mutatkozik meg azóta a cselekvésükben, kapcsolataikban, életükben. Műsorainkban is kiemelt téma lesz az Eucharisztia, elevenítsük fel a Kongresszus hatásait, erősítsük meg az örömünket, hogy Krisztus velünk jár életünk útján!

Lukovits Milán atya
a Mária Rádió műsorigazgatója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük