FebruárMagazin cikkekTanúságtétel

Tanúságtétel a házastársi szeretetről

Mint Istennek szent és szeretett választottai, öltsetek magatokra könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, … Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent.” (Kol 3,12–14) Nehéz közhelyek nélkül beszélni a házasságról, ugyanakkor minden házastársi kapcsolat más és más. A lényeg ugyanaz: Isten kegyelme az, ha megajándékoz minket a tiszta szerelemmel. Isteni kegyelem az is, hogy olyan családba születtünk, ahol jóra neveltek bennünket. Szerencsére az általunk hozott családi minta ekkor iránytű lehetett. Sok évtizedes, hűséges házasságban éltek a szüleink. De levéve a rózsaszín szemüveget, azért láttuk azt is, hogy a sok jó mellett akadt rossz is, de kitartottak egymás mellett. Hiszünk a szülők által adott mintában. Szülőként, nagyszülőként próbáljuk átadni mi is a mintát, vannak sikereink, de kudarcaink is. Az elanyagiasodott világban nehéz utat mutatni, és aki nem ismeri Isten szeretetét, tévelyeg az élet útvesztőiben.

Amikor kimondtuk az IGEN-t, arra gondoltunk, hogy igen, szeretnénk együtt élni – jóban, rosszban. Arra gondoltunk, odaajándékozzuk magunkat, elfogadjuk társunknak a másikat. Számtalan nehézséggel találtuk szembe magunkat. Mit is jelent a házasság? Bátorítjuk egymást alázattal, jósággal, szeretettel, türelemmel. Átéljük, hogy mennyire fontos a jelenlét a másik életében, a „szükségem van rád” érzése. Oltalom alatt vagyunk. Biztonságban vagyunk, biztonságban érezhetjük magunkat. Gondoskodnak rólam, én is gondoskodhatok arról, akit szeretek.

Sokat beszélünk arról, mi is a boldogság? Úgy gondoljuk, boldogság az, ha érezzük, az életünknek van hosszú távú célja, értelme. Ehhez kell az elköteleződés.

Mindegy, hány éve vagyunk házasok, ha gondunk van, nehéz napunk, soha ne szidjuk egymást. A negatív érzéseket is ki kell fejeznünk, de együttérzéssel, empátiával tegyük. Mennyire sokat jelent a kedvesség, az elismerés! Ez ne állandó dicsérgetés legyen, hanem őszinte gesztus. A problémákat meg kell beszélni, ez is egy Isten adta képesség – de tanulható!

Mit is jelent az elköteleződés? Mi úgy véljük, elsősorban azt, hogy képesek vagyunk belátni, ha valami gond van. Kompromisszumokat kötünk, lépéseket teszünk,hogy a házasságunk működjön. Mennyire sokat jelent a humor! Nap mint nap megtapasztaljuk, hogyan is lehet humorral oldani a feszültséget. Gondoljunk bele: szinte felfogni sem tudjuk, hogyan tud két, egymásnak idegen ember olyan közel kerülni egymáshoz, hogy aztán testestül- lelkestül összekapcsolódjon az életük. Ez kegyelem. Ha megkérdeznek, miért jó a házasságunk, biztos, hogy egymástól függetlenül ezt fogjuk válaszolni: van stabil értékrendünk és erkölcsiségünk. A mai modern világban semmire nincs nagyobb szüksége egy embernek, mint arra, hogy feltétel nélkül bízhasson a másikban, és egy életre szövetséget köthessen vele.

A Mária Rádió új értéket hozott a házasságunkba. Immár 7. éve szolgálunk önkéntesként. Én műsorszerkesztőként, riporterként, a férjem vágja a hanganyagainkat.

A közös munka gazdagította a házasságunkat, sok szép együtt teremtett műsor van mögöttünk. Ki hitte volna, hogy lustálkodós nyugdíjas évek helyett rádióban fogunk műsorokat készíteni? Edit Stein karmelita apáca írja A végestől az örökkévalóságig c. könyvében: „Sokkal több van bennünk, mint amiről tudunk. És bölcsen van így elrendezve. Ha szükségünk van valamire, előjön – Isten segít rajtunk” – ez a gondolat fontos nekünk, hiszen nem sejtettük, hogy ilyen szép feladat vár még ránk. Az idő Isten ajándéka, rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. Az önkéntes kollégák, stábtagok közül sok értékes embert megismerhettünk, barátságok születtek. A hallgatói elismerés nagy ajándék nekünk. „Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Máté 6:19-21). Nekünk a Mária Rádió igazi kincsesláda. Kapaszkodót ad az eldurvult világban.

„Véletlen ennyi kell – esélyek milliárdja! – hogy minden idők végzetes egyetlen egyeként bírjalak, azt kívánva, egyetlen egyedként szeress? Mert szemben ülsz… Ne üljünk másképpen mi sosem már csak egymás mellett, szorosan, mint a régi nyitott ülésen az utaspár, ha jéggel jött a szélroham” – Illyés Gyula

Rózsa Katalin és Patonai Zoltán

Jóhírek című műsorunk korábbi adásai IDE KATTINTVA visszahallgathatók. Rózsa Katalin és Patonai Zoltán által szerkesztett adásaink kéthetente csütörtökönként 14:15-kor hallhatók (a hónapban február 10. és 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük