FebruárMagazin cikkekMária Út

Csatka – ahol jelen van az Isten

Ha szeretnétek egy olyan helyre menni – Kányádi Sándor szavaival -, ahol jelen van az Isten, menjetek el Csatkára. Veszprémi egyházmegye, Bakony. Gyönyörű völgyben két kis kápolna és szentkút.

Csatka hét különlegessége: az 1800-as évek második felében megjelent itt a Szűzanya egy remetének. A helyi püspök elismerte és kápolna épült. Azóta ott szinte mindig él egy remete. Kútjának vize gyógyulást közvetít, a csodákat hálatáblák jelzik. Itt van az ország egyetlen „cigány kápolnája”. Itt van szeptemberben az országos cigány találkozó és cigány búcsú. És végül, a cigány kápolnában Szent II. János Pál által megáldott cigány ember által faragott feszület van.

Csatka egyik állomása a Máriaútnak. S minden évben többször szervezett háromnapos zarándoklás vezet Csatkára a 3 Szentkút zarándoklat keretében, ami Bodajk-Csatka-Jásd-Bodajk körút. A legizgalmasabb az év végi zarándoklás: mindig december 29-én indul és a zarándokok együtt maradnak 31-én, ott szilvesztereznek
és adnak hálát az Istennek. Tervezd be az életedbe, hogy az idén ezzel a zarándoklással köszönöd meg Istennek az életed!

Szabó Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük